Mal byť kompresor pripojený na pospojovanie?
:
Má odpověď:
nemusel, normální prostředí to nevyžaduje ... osobně bych u takového zařízení jako RT pospojování vyžadoval, protokol o určení vnějších vlivů bych rozhodně napadl ...
Při své činnosti RT jsem narazil shodou okolností na partu montérů, kteří opravovali elektrické zařízení a pospojování odpojili s důvodu, že jim překáželo v pohodlném přístupu k danému zařízení ...
... pokud by revizní technik "zatahal" kleštičkama za vodiče u svorek kompresoru, možná by ...
Ale to jsou ty náhody, je to smutné a poučné. Každý postupuje jinak. U tohoto kompresoru je až s podivem, že vodivé části, současně přístupné dotyku nebyly uvedeny na stejný potenciál navíc pospojováním, stanovit normální prostředí byl nesvědomitý hazard s bezpečností a hloupá úspora pár korun za kus vodiče a zemnící svorky a pásky. Co dodat ...
Viliam Procházka:
Myslím, že pri revíziách v takýchto prípadoch je dobré sa odvolať na poznámku v článku 131.2.2 STN(ČSN)33 2000-1:"V spojení s ochranou pred nebepečným dotykom neživých častí sa pospájanie považuje za jeden zo základných princípov na zaistenie bezpečnosti."
Jan Kučera:
To Beláň:
Poraďte mi, jak zajistit, aby teoretická "komise" vydala verdikt, který odpovídá skutečnosti (nebo aspoň přibližné realitě). Nedávno jsem (samozřejmě až na moje důrazné žádosti) od investora dostal protokol o učení vlivu prostředí" pro jisté zdravotnické zařízení. Dosud se nemůžu vzpamatovat z rozhodnutí, že zubní ordinace jsou (bylo jich víc) "zvlášť nebezpečný prostor" s odůvodněním BD 4; tj. množství osob a obtížný únik. Kdyby mi při extraci zubu asistovalo několik desítek osob, asi bych si ho vytrhl doma sám. Omlouvám se za ironii. Opravdu bych rád znal názor na to, jak rozporovat zcela zjevnou pitomost v určení vlivu prostředí. Samozřejmě kromě odmítnutí tuto revizi provádět, to si jako subalterní zaměstnanec nemůžu dovolit.
Petr Moravec:
To: Kučera
BD4 není klasifikován z hlediska nebezpečí úrazu el. proudem jako prostor zvlášť nebezpečný.
V ČSN 33 2000-3 se v přílohách zatřídění na jednotlivé prostory BD vůbec nevyskytuje.
Ovšem v ČSN 33 1500 je stanoven termín revizí na 2 roky a to bude asi ten důvod takto klasifikovat prostor.
Pokud se ta ordinace nachází v obchodním domě nebo v nemocnici tak je BD4 opodstatněné.
ČSN 33 1500 uvádí BD3 a BD4, jako prostory určené ke shromažďování více než 200 osob.
Jaroslav Jonáš:
Zubní ordinace patří mezi prostory zvlášť nebezpečné, z hlediska nebezpečí úrazu el.proudem, ale z jiných důvodů než je případný vliv BD. Jednak je to vliv BA3 a dále požadavek čl.2.2 normy, že v případě poruchy dotykové napětí nesmí překročit 24V AC.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana