Jak je zapojený elektrokotel?
Miroš Jan:
No tak to je spíš dotaz na výrobce.
Předpokládám že tak inteligentní výbavu ten kotel nemá. Z přiložené dokumentace to není patrné. Nemám odzkoušeno, ale při zapnutí I. Stupně na čelním panelu kotle, bude kotel topit pouze na ten I. Stupeň. Stejným způsobem se bude chovat při použití externí jednotky. V podstatě pokud vypínačem nezapnu I. A II. Stupeň, nebe topit víc.
Vítězslav Vaněk:
Mně jde o to abych nenavyšoval hl.jistič 25 A,tak např.zapne-li pračka,tak se sníží výkon kotle,čím vyhodnotit tuto zvýšenou spotřebu.Někde jsem to četl,mám dokonce dojem že se tento provoz kotle nějak jmenuje.Asi dám dotaz na výrobce. :-[
Miroš Jan:
Podle mne to kotel neumožňuje.
Dělá se to tak, že se do rozvodnice instaluje přednostní relé, (nebo proudové relé). Toto relé měří průchozí proud. Na základě nadefinované hodnoty vám toto relé při zvýšení průchodu proudu sepne nebo rozepne vybraný spotřebič. Samozřejmě pomocí stykače, protože kontakty tohoto relé nejsou většinou stavěny na velký proud, (např. 16 A AC). Takže teoreticky by toto relé, mohlo ovládat elektrokotel.
Jaroslav Hasala:
Několik poznámek :
Použití přednostního relé bych se raději vyhnul, podle mého soudu to ani není zapotřebí. Tento typ elektrokotle se dá ručně zapnout na 1/3, 2/3 nebo 3/3 výkonu. Na plný výkon se ale obvykle nikdy nezapíná, většinou to funguje max. na 2/3.
Z praxe vím, že v řadě případů je např. v RD instalován elektrokotel 12 kW, el. ohřev vody, el. vaření, běžné domácí spotřebiče a to vše na jistič 3x 25A a funguje to bez problémů (bez vypínání hl. jističe).
Dá se to tedy vyzkoušet provozem, s tím, že pokud by to nestačilo, hlavní jistič (před elektroměrem) se navýší.
Co se týká ovládání impulsem HDO, pokud je elektrokotel připojený přes chránič, nelze elektrokotel ovládat přímo N vodičem z přijímače HDO. Dá se ovšem použít velmi jednoduchá "finta". Pokud je v objektu elektrokotel, bude tam zřejmě i boiler. Ovládání stykače boileru se udělá standardním způsobem, pouze se použije stykač se dvěma kontakty. Jeden kontakt se použije pro boiler, druhý kontakt je potom možné použít pro spínání elektrokotle.
Pokud by snad došlo na přednostní relé, není nutný silový stykač a vypínání přívodu k elektrokotli. Postačí pouze přerušovat impuls HDO.
Václav 3:
to kolega Hasala:
Vaše finta s oddělením ovládání elektrokotle je možná pouze tehdy, pokud RZ nevyžaduje samostatné blokování boileru pouze na 8 hod. V sazbě D 45d to např. striktně vyžadují PRE a dokonce jsem zažil, že to přišli i zkontrolovat asi 2 roky po oficiálním připojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana