Jakou zvolit charakteristiku jističe pro motory 7kW?
luban:
20 let jsem měl nainstalovaný, schválený a řádně zaplombovaný jistič 25 a bez rozlišení charakteristik y.
Tento však svou životnost ukončil a namontoval jsem jistič nový 25C,
jelikož mám motory, které mají výkon až 7kW.
Revizní technik při plombování mi však sdělil, že tento jistič musí mít označení 25B,
který mi při zapnutí motoru vypadává a tím mi způsobuje značné problémy.
Jaké je v tomto případě ideální řešení abych se zrovna nestal nuceným sponzorem ČEZ?
Jirka Š. Svejkovský:
Obecně se vyžaduje jistič s charakteristik ou B. V odůvodněných případech lze dohodnout charakteristik u jinou. Zajděte za svým dodavatelem el. energie a dohodněte se s ním. S touto (písemnou) dohodou revizního technika snadno přesvědčíte.
luban:
Pokud bych na motory použil rozběhový spínač tak by to jistič 25B vydržel?Kde bych tyto spínače mohl koupit.
Jirka Š. Svejkovský:
Čemu říkáte rozběhový spínač? Přepínač Y/D se dá použít pouze pro některé motory (hledejte ve fóru Y/D nebo hvězda/trojúhelník).
Pokud máte problémy s jištěním před elektroměrem, máte dvě možnosti:
1) U dodavatele el. energie dohodnout jinou charakteristik u, například C
2) požádat o navýšení příkonu. To ovšem stojí peníze (500Kč za každou ampéru navýšení u 3f).
luban:
Zkusil jsem tu variantu žádat o jistič C a na základě toho že předchozí jistič měl také charakteristik u C mi toto povolili.Zaráž ející je na tom to že to šlo až po snad desátém telefonátu a stálém vysvětlování, po každé však někomu jinému.Byrokra cie funguje stále skvěle.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana