Jaké mohou být svodové proudy u kabelů CYKYLO a CYKY?
Petr Moravec:
Jen to vlhké a suché bylo ve starých normách míněno na jutou opředené vodiče v trubkách.
Z praxe mám ověřeno že dnes u kabelů CYKY a CYKYLO nezměříte žádný výrazný rozdíl izolačního stavu vlivem vysychání stavby. Většinou stejně naměřím >1000 MOhm
To Vaše měření po přepočtu na izolační stav vypadá sice hrozivě, ale asi to bude kapacitní svod.
Když se to změří tak jak má a to 500V ss tak to bude nejspíš OK.
Štefan Beláň:
To: MoravecMáte pravdu co se týče kabelů a vedení. Proto jsem uvedl, že se pravděpodobně jedná o svod na připojeném zařízení a ne na vedení. Zakončení vývodů na podstatné části právě dokončených instalací je dost otřesné než se provede očištění (krabice s omítkou,vlhké zásuvky a vypínače, konce zastříkané malbou,.... atd., myslím že nemusím pokračovat). Že se dokonce maluje až po kompletaci není už dnes nic výjimečného!
Jiří Fuksa:
Odlišil bych celkem dost podstatně měření unikajících proudů, jak je provedl autor dotazu od měření izolačního stavu a z tohoto odvozených možných unikajících proudů.
Při měření unikajících proudů na instalaci pod napětím z rozvodné sítě se opravdu projevují kapacitní a svodové proudy. Tyto jsou závislé na konstrukci izolace vložených prvků a rozsahu zařízení. Přesto, že jsou tyto proudy nežádoucí existují. (Mimochodem, kdyby nebyly, jak by fungovala ochrana v síti IT ? Nebo proč by byla omezena délka vedení při ochraně elektrickým oddělením?).
Při převodu izolačního stavu na unikající proud je třeba si uvědomit, že měříme z galvanicky odděleného zdroje a stejnosměrným napětím, takže jsou tyto proudy podstatně menší. Pro hodnoty, které uvádí pan Beláň je to tedy 1 mA.
Mimochodem, ve většině případů, když jsem s někým řešil problém vypadávajícího proudového chrániče, jsem zjistil, že si neuvědomuje, že vybavovací proud chrániče se právě skládá s trvale protékajícího kapacitního a svodového proudu a proudu způsobeného poruchou nebo jen zapnutím nějakého spotřebiče.
Jaroslav Naar:
(poklona) .Nejspíš to bude tím, že jsem tam pouštěl střídavý napětí a to je asi jasný, že se musí, projevit kapacita, vždyť to je velká plocha styku fáze s celým okolím i okolními vodiči kabelu tedy samý kondenzátor. A to že u světelných obvodů kde je menší průřez a tedy i menší vzdálenosti tím je logická i větší kapacita. Ale zkusím si to změřit i stejnosměrným zdrojem, pak by to mělo opravdu ukazovat svody a tedy izolační vlastnosti. (poklona) zatím za vyjádření.
Petr Moravec:
To: Beláň
Ano máte pravdu je to tak s tím souhlasím.
Většinou to bývá jediná příčina že něco naměřím.
Když nepočítám natvrdo spojený N s PE za bodem rozdělení. Setkávám se s tím dost často. Je to hrůza, někdy je to dost rozebírání instalace než se to najde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana