Jaké mohou být svodové proudy u kabelů CYKYLO a CYKY?
Jaroslav Naar:
.Tak jsem měřil izolační odpor stejnosměrným napětím asi 350V (sice galvanicky NEodděleným, prosté usměrnění 220V s kondíkem) a proudy namřené byli 0.1 až maximálně 0.5mikroAmpery což vychází nejméně 700Mohm ale většinou mnohem více. To ukáže revizák co naměři galvanicky odděleným měřičem. Jinak kapacitní proudy se sice počítají do poruchového proudu pro vybavení proudového chrániče, ale sčítají se s činnými svodovými proudy vektorově, takže tím jak jsou vždy posunutý tak se NESCITAJI maximum a maximum, které rozhoduje o vybavení chrániče. Ověřil jsem to pokusem. Celkový kapacitní proudy části domku jsou 10mA efektivní hodnoty.Samost atnej odpojenej chránič vybavoval při přibližně 20mA(+-1mA) efektivní hodnoty simulovaném odpory přímo na chrániči a po zapojení všech kabelů (zapnul jsem včechny jističe bez zařízení) tak vybavolal v podstatě úplně stejně i když do kabelú tek kapacitní proud. Respektivě nevysledoval jsem rozdíl, 1mA nepoznám přesně ale 3mA určitě bych poznal.. A kapacitní proud 10mA bych určitě poznal. Tak se věci mají. Záleží na celkovém vektorovém součtu všech proudů, takže pozor na sčítání a odčítání vektorů, nepléct s obyčejným sčítáním :-) Jarda
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana