Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?
Petr Moravec:
Ať žije unie hurááááá
Proč se logické a tím jednoduché věci neučí unie od nás? Já to vím. Protože si to nikdo z legislativců neprohlídne, nerozumí, nezájem, němci to mají určitě lepší a basta fidli.
Ještě že alespoň fyzikální zákony snad budou platit.
Ty tak snadno nikdo nezmrví.
No nic takový úlet, snad se to zase naučíme co také jiného že.
Petr Doležal:
Taky koukám, že se jaksi nenašlo označení pro 3b
Otakar Dosbaba:
Nedovedu si zrovna moc reálně představit, jak okolní státy EU, především ale němci, přebírají nějaké naše, byť i sebelepší technické normy či značení dle z jejich pohledu "zaostalého československa". Vzhledem k tomu, že jsme v EU outsideři, asi s tím naši zastupující politici těžko něco udělají i kdyby náhodou o dané problematice něco věděli. Pak se, obrazně řečeno, může vyhandlovat převzetí systému SHUKO za nějaký jiný neelektrotechn ický ústupek z opačné strany.
Petr Doležal:
Čím více nad tím přemýšlím, tím více se mi to nelíbí. Protože:
1. Kromě fázových vodičů máme dva „extrovní“, modrý a žlutozelený. Oba mohou, ale nemusí být v kabelu obsaženy, neboli ano nebo ne. Z kombinatoriky je to 2*2=4 možné případy. Proto v ČR byly 4 písmena,
A až D.
2. U třeba „pevných“kabelů jsou písmena jen dvě
(O a J) tudíž nemohou tento fakt z podstaty věci postihnout. Třetí varianta, vzniklá vynecháním písmena, může dokonce vést k chybám (nebylo písmeno třeba jen zapomenuto ? A nebo opravdu chcete kabel bez O či J ?)
3. Když kód žil je písmenový a tím odlišitelný od počtu žil, nebyl zaveden oddělovací znak jako teď
(-). Proč ? Zbytečně narůstá znaková délka kódu.
4. A do objednávky kabelu kód 4 (dříve 4C) budu muset psát, že to je aplikace na připojení dvouobvodového kovového lustru ? (viz pozn. *) v tabulce kódů).
5. A když budu připojovat trafo 2x380/x V v kovové bedně, tak namísto kabelu 3B musím použít 4-J a jedna žíla nezapojena ? Čtvrtina ceny kabelu znehodnocena ?
6. Je výše uvedené logické, naši zástupci v různých elektrotechnic kých eurokomisích ?
Otakar Dosbaba:
Mám za to, že se pomlčka mezi těmito znaky neuvádí. Nepochopil jsem ale, proč mají jiné značení (O,J) pevné kabely, zatímco šňůry, či ohebné lanované kabely X,G pro vyjádření stejné informace. Přece typ, vlastnosti a provedení izolace a jader kabelu udává souhrn předchozích znaků. Na jednom místě se informace zdvojuje, aby se na druhé straně požadovaných informací nedostávalo a pro jistotu bylo zapamatování a odvozování komplikovanějš í.
Ták, to jsme si pěkně postěžovali. Docela bych rád, aby tyto názory brzy převálcoval pádnými argumenty někdo z oněch zástupců různých elektrotechnic kých eurokomisí, jenže to by musel někdo z nich tyto diskuze číst, o čemž si skoro žádné naděje nedělám. Schválně...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana