Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?

<< < (2/10) > >>

Karel Libušák:
Pláčete dobře, ale na špatném hrobě. Kabely už jsou značené novým značením a ti, kdo odmítají tuto realitu přijmout, narazí. Je mi jasné, že ke všem zmatkům a chybám v projektech přibudou ještě zmatky ve značení kabelů. Napadlo někdy někoho z vás tvrdohlavých projektantů, že se sami připravujete o práci? Pracuji ve firmě, která obchoduje s elektroinstala čním materiálem. Dnes a denně se potýkám s projekty podobných tvrdohlavců, kteří ignorují měnící se normy a označení a zapisují do svých projektů neexistující vypínače, přístroje a teď tedy i kabely. Jsou to lidé, kteří do projektu dají cokoli, jen aby mohli shrábnout penízky a o realizaci už se nestarají.
Jak dlouho myslíte, že budou zákazníci zadávat práci projektantům, kteří plodí nesmyslné a nerealizovatel né projekty?
Já se přiznávám, že tlačím na zákazníky, aby takové tvrdohlavce ignorovali. A přitvrdím.
Zdraví Karel Libušák

Pavel Horský:
To Libušák: co myslíte tím,starat se o realizaci?Snad nemyslíte vážně,že by se měl projektant starat o provedení samotné zakázky.Pokud se nepletu tak od toho je tu stavební dozor.S projektantem se řeší jen určité neshody a změny,ale v oboru elektro si to většinou sám vyřeší šikovný zhotovitel a sám změnu zakreslí do PD.
K novému značení kabelů- budem se s tím muset smířit.Je třeba si uvědomit,že s tím prostě nikdo nic nenadělá.

Jan Kostka:
To: Karel Libušák
Já bych to ze své pozice viděl právě opačně.
Když firma, která dodává materiál, neví co to je CYKY 5Cx.. nebo se tváří, že staré označení vypínače, přístroje mebo kabelu je problém, pak už je to jen její problém. Můj už nebude. Na takovou firmu se již nikdy neobrátím. Naštěstí velké a solidní firmy nabídnou, bez keců, stejný výrobek s novým značením. V jejich katalogu je uveden i starý název. Žádný problém.
Profíci si navzájem rozumí.

Petr Doležal:
Přesně tak. Až si budu např.kupovat 5000 m kabelu ve starých kódech, kdo mě z prodejců odmítne ?

Otakar Dosbaba:
Zvyk je železná košile a naše staré značení je mi o hodně bližší. Do PD u situaček uvádím toto staré značení pro lepší přehled. V tabulce výpisu materiálu pak přiřazuji k příslušnému vedení (WL...,  WS... a pod.) nové značení a hned v dalším sloupci pro orientaci značení staré. V excelu to moc práce navíc nedá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana