Je umístění sporákové kombinace přímo nad sporákem v pořádku?

(1/3) > >>

Patrik Augustin:
Volal mi clovicek co dela kuchyne ze maji nekde nejakou delat a ze jim projektant a potazmo i elektrikari dali sporakovou trojkombinaci primo do prostoru nad varnou desku.

Cili v pripade jakekoliv cinnosti na sporaku (vareni) je kombinace vystavena nepriznivym vlivum jakou je horko a para.
Dotaz na me znel zda je toto umisteni dovoleno.
Ja osobne si myslim ze neni ale chtel bych znat Vas nazor pripadne clanek CSN ktery toto resi.
Jeste jsem se s timto nesetkal cili nejsem si 100% jisty.
Projektant tvrdi ze je to v poradku.
Ja ze sve pozice bych to rozporoval a tvrdim ze to v poradku neni.
Jaky mate nazor?

Radek Červený:
Citace: Patrik Augustin  18.09.2008, 19:15

Projektant tvrdi ze je to v poradku.Ja ze sve pozice bych to rozporoval a tvrdim ze to v poradku neni.
 (poklona)

Nevysypu vám teď sem odkaz a citaci normy, na to je dobrej např. Štefan Beláň, ale spíš bych se zeptal pana projektanta, zda by si to takto provedl i doma. Někdy je méně více, a trocha logiky, zdravého selského rozumu a přemýšlení u práce dá mnohem více jak citace kterékoli normy.
Možná bych začal u toho, aby projektant určil vnější vlivy mezi varnou deskou a digestoří a od toho se odpíchnul, pokud neřekne, že vnější vlivy bude posuzovat u kuchyně jako u celku.

Lubomír Jindra:
Kdybych byl revizák jako že nejsem  ;) tak bych si řekl: plní sporáková kombinace nad sporákem svoji funkci vypínače v případě nějaké poruchy?
Zarovanná rozpálenýma hrncema asi dost špatně.  :(
Dále bych si řekl: je vůbec v dnešní době důvod osazovat sporákovou kombinaci a k tomu ještě na hloupé místo nad sporák?  ;)

Kamil Novák:
Citace: Patrik Augustin  18.09.2008, 19:15

Projektant tvrdi ze je to v poradku.Ja ze sve pozice bych to rozporoval a tvrdim ze to v poradku neni.

Ach jo, už zase má někdo touhu mluvit projektantům do řemesla ? Proč ?

Teď nemám na mysli konkrétně váš spor ohledně vypínače, ale obecně - projektant je člověk předpokládám svéprávný, vzdělaný s odpovídající kvalifikací, za svoji práci snad dostane co mu patří (tedy odměnu) a hlavně je za ni zodpovědný.
Tak jestliže jeho dílo není evidentně nebezpečné,  nechte jej na pokoji. V případě, že bude zákazník-investor spokojen, nechť je projektant náležitě veleben.
V případě, že má zákazník-investor námitky proti zvolenému řešení, nechť si je zákazník řeší přímo s projektantem.  (zliskat)

Aby bylo jasno - nejsem projektant, nikdy jsem nebyl a 9 z 10 projektantů nemám rád.  (dabel) Sám poměrně často žasnu, co lze namalovat za zvěrstva a kdysi jsem měl také snahu tato zvěrstva napravovat.
Ale jednak si nemůže být nikdo jistý, že jeho řešení je lepší a hlavně, proč za někoho řešit jeho případný šlendrián ?   ??

akademik.richard:
Citace: Kamil Novák  18.09.2008, 20:56

Ach jo, už zase má někdo touhu mluvit projektantům do řemesla ? Proč ?

To Novák:
A proč ne?  To je přece součást našeho řemesla. Projektanti, montéři a revizáci spolu právě musí diskutovat. Jedině tak se všichni dostávají na vyšší úroveň ve své profesi, protože si tím předávají své zkušenosti. Když budou spolu diskutovat, třeba právě o sporákové kombinaci, tak si třeba vysvětlí, že jí mohou postrádat, anebo že je blbost, už z pohledu selského rozumu, dávat vypínač nad sporák, kde dostane za chvíli co proto.
Mluvím z pozice bývalého montážníka, investora, nyní projektanta a revizáka. Jsem rád za každou plodnou diskuzi, která mě může upozornit na něco nového.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana