Může se jako jistič před elektroměrem použít jistič?
Miloslav Dunda:
Může se jako jistič před elektroměrem použít jistič o zkratové odolnost 6kA? Vždycky jsem se v nové instalaci setkával s jističi o zkratové odolnosti 10kA. Dnes byl na mne vznesen tento dotaz a nedokázal jsem jej zodpovědět s jistotou. jako poznámku uvádím, že v místě, kde by měl být osazen vyšší zkratový proud není.
Jaroslav Hasala:
Před elektroměrem by měl být jistič se zkratovou odolností 10 kA.
Bývá to uvedené v připojovacích podmínkách rozvodných závodů.
Tyto podmínky jsou stejné pro všechny případy, k individuálnímu posuzování jednotlivých případů rozvodné závody moc vstřícné nejsou.
Z dalších požadavků tam třeba také bývá barva páčky podle amperáže jističe.
Připojovací podmínky rozvodných závodů se v jednotlivých regionech mohou lišit, relevantní informace získáte u "svého" dodavatele el. energie.
Václav 3:
Jak píše kolega Hasala, měl by být, v nové nebo opravované instalaci určitě. Staré typy jističů, které se ovšem stále v instalacích vyskytují, mají nižší hodnoty zkratové odolnosti a většinou provozně vyhovují. To ovšem nemusí být do budoucna pravda, protože RZ nevyhovující sítě rekonstruují a vnitřní odpor sítě se snižuje, takže potřeba zkratové ododlnosti těchto prvků nutně stoupá.
Petr Mužík:
...jeden z hlavních požadavků rozvodných závodů je barevné označení páčky hlavního jističe před elektroměrem odpovídající proudové hodnotě, a pokud se nepletu tak výrobci toto označení na jističe se zkratovou odoloností pod 10kA ani nedávají, tím pádem to máte vyřešeno ;)
Kamil Novák:
Citace: Petr Mužík 13.09.2008, 18:39
...jeden z hlavních požadavků rozvodných závodů je barevné označení páčky hlavního jističe před elektroměrem odpovídající proudové hodnotě, ....
Takhle kategoricky to není. (no) Alespoň u ČEZu ne.
Viz výtah z jejich Připojovacích podmínek :
Citace
Jistící prvek musí být opatřen nezáměnným označením jmenovité hodnoty proudu (např. zvláštní barva ovládací páčky nebo originální štítek s popisem parametrů od výrobce) a jeho vypínací charakteristik y.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana