Rodinný domek postavený z hořlavých materiálů, "dřevo". Musí být proudový chránič?

<< < (2/3) > >>

Jaroslav Hasala:
To Moravec :
Osobně jsem příznivcem všeobecného používání chráničů "na všechno" u bytů a RD, takže můj názor je, chránič použít, konkrétně 0,03A.
Samozřejmě, při použití jednoho centrálního může dojít k nepříjemnému provoznímu stavu - nežádoucímu vypínání celé instalace. Na druhou stranu, pokud je instalace i spotřebiče v pořádku, bude vše fungovat bez problémů - u řady domů nebo bytů je to takto uděláno a nikdo si nestěžuje. Vhodnější by bylo použít více chráničů, to zase naráží na ekonomické hledisko :-)
Navhoval bych následující : ponechat nějakou prostorovou rezevu v podružné rozvodnici, nainstalovat jeden centrální chránič 0,03A, pokud s tímto nebudete spokojen, dá se zapojení rozvodnice upravit.

Marián Nomilner:
Postupným zhoršovaním izolačného stavu inštalácie dochádza k únikom prúdu, či skôr k vzniku plazivých prúdov prostredníctvo m usadeného prachu a nečistôt. Tento plazivý prúd je schopný spôsobiť lokálne oteplenie a môže dôjsť k vzniku požiaru. Ako orientačná hranica pre vznik požiaru horľavého materiálu sa v zahraničnej literatúre uvádza výkon 60 W. Nebezpečenstvo vzniku požiaru možno účinne obmedziť použitím prúdového chrániča 300 mA.
Pre rodinný domček drevenej konštrukcie je použitie uvedeného prúdového chrániča viac ako opodstatnený. Selektívny typ prúdového chrániča s citlivosťou 300 mA rieši zároveň problém selektívnosti vypínania za sebou radených prúdových chráničov (napr. 30 mA pre kúpelňu).

Pavel Tesař:
Proč všude cpát chrániče. Dávejte je jenom tam ,  kde to předepisují příslušné ČSN. Není to všelék a chráníč 30mA jako hlavní vypínač bude vypadávat když ne hned, tak po několika letech určitě a potom chudák uživatel.

Petr Doležal:
K příspěvku M.Nomilnera:
Aby se nám plíživé proudy neuzavřely do N (kdy chránič nefunguje),  měli bychom svorky N v krabicích a zařízeních dodatečně opatřit vrstvou lukofobní vazeliny ?

Petr Moravec:
To Petr Doležal
Jenže ono nejde pouze o úraz el. proudem, ale jak napsal pan Nomilner, jsem i já o této podružné funkci chrániče, vybavit před iniciací požáru naprosto přesvědčen a moje přesvědčení, které vyplývá z fyzikálního principu, mám potvrzeno
z ČSN 33 2000-4-482čl. 482.1.7.
Pane Doležale já vím že proud v pracovním obvodu L/N chránič nevybaví ovšem ve trojžilovém kabelu
je obsažen i PE vodič a v momentě, kdy dojde
k přehřátí (před zažehnutím)dojde většinou ke snížení izolačních vlastností kabelu a proto chránič vypne.
Proto si myslím, že být projektantem, tak za těch cca 1700,- co chránič stojí bych do dřevostavby za 1,6 milionu chránič navrhoval bez jakýchkoli diskuzí: "je–li to v ČSN tak či onak".
Nejednou jsem viděl vypálenou krabici, jen proto, že do ní zatekla voda, no a v krabicích bývá svorkován i PE vodič a nezlobte se, ale myslím, že než čekat, že ta krabice pro montáž do hořlavých materiálů je opravdu tak perfektní a neprohoří nebo teplo nějak nepřenese. Já bych to opravdu raději vypnul.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana