Rodinný domek postavený z hořlavých materiálů, "dřevo". Musí být proudový chránič?
Petr Moravec:
Z hlediska požární bezpečnosti si myslím, že by byl více něž vhodný, jen to nemohu nikde v ČSN dohledat.
V projektové dokumentaci navržen není.
Poradí mi někdo z vás?
A pokud být musí, vyhoví chránič s rozdílovým proudem 300 mA?
Milan Selezan:
Prúdový chránič musí byť podľa ČSN 33 2000-4-482 v priestoroch s nebezpečenstvo požiaru podľa spracúvavaných alebo sladovaných látok. Pre priestory s horľavými konštrukčnými materiálmi, čo je váš prípad nie je priamo príkazaný prúdový chránič ani 30mA a ani 300mA rozdielovým prúdom. Keď sa použije 300mA, určite to nebude na závadu. V kúpelni však musí byť 30mA použitý pre zásuvku.
Petr Doležal:
V jedné minulé diskusi jsem otázku chráničů a impedanci smyčky L-PE nechtěně zavedl na impedanci smyčky L-N. Je to problém "měkkých zkratů". Při takovém zkratu není ve hře proudový chránič, ale jen jistič. Čas vypnutí jističe musí zajistit, aby elektroinstala ce (a to nejen kabely, ale i např. domovní vypínače) tento zkrat vydržela a nevyvinula nebezpečné teplo, což ve vašem případě hořlavých podkladů je též důležité.
Ještě doplním: ČSN 33 2312/85 Elzařízení v a na hořlavých látkách
Petr Moravec:
Ale věc se má tak, jedná se o rodinný domek dřevěné konstrukce a v projektu není chránič.
Já bych rád obhájil nutnost osazení chrániče přímo odvolávkou na článek normy.
Ale ČSN 33 2000-4-482 čl 482.1.7
řeší zdá se mi něco trochu jiného, ale i tak (poklona) .
Pomohlo mi i to že vyhoví i 300mA.
Nerad bych jako hlavní chránič dával 30mA.
Jen stále nevím jak přesvědčit pana projektanta.
Pomoooc. :-) Takový dům vidím prvně a dost se toho bojím.
Petr Doležal:
Rozumím. Jako projektant bych se k tomu postavil tak, že dřevěná stavba nezvyšuje riziko úrazu el.proudem a chrániče bych nasadil tak, jako by šlo o zděný RD, t.j. tak, jak je předepisují normy, ať už někam povinně nebo všude tam, kde nevyhoví vypínací čas jističe z hlediska úrazu el.proudem.
Pokud jde o to dřevo, tak plati to, co jsem napsal dříve.
Projektanta nepřesvědčujte . Pokud chcete dát navíc chránič na přívod a platíte to, tak to tam klidně dejte, projektant vám to nemůže zakázat, není to nic proti ničemu, jen bude přechráničován o.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana