Je nutný chránič v chatce se třemi okruhy a bojlerem?
Jan Nalezinek:
Jističe a chrániče Kania jsem několikrát instaloval a neměl jsem s nimi žádná problém.Jediná věc u některých jističů při dotažení svorek se rozevře plast (obal)jističů.
Pavel Horský:
S jističi a chrániči Kania nejsou žádné problémy(snad jen opravdu s tím co popisuje pan Nalezinek)
Určitě se nemusíte bát,že byste měl kvůli nim problém s revizní zprávou.Namont ovali jsme jich mraky a dosud nebyla žádná reklamace a všichni žijí!
Zdenek Gec:
To:Jan Nalezinek, Pavel Horský
Vy nemáte žádný problém s tím, že se „plast rozevře“? Opravdu? Představte si ale, že jističe mohou vypínat i zkratové proudy. Při té příležitosti většinou dochází k hoření oblouku mezi kontakty jističe a jeho následnému vtažení do zhášecí komory. Ionizované plyny expandují a snaží se opustit vnitřní prostor jističe. Tyto ionizované plyny po vyfouknutí z jističe mohou způsobit mezifázový zkrat nebo i požár. Proto normy výrobcům přesně stanoví, co musí jejich jistič z tohoto hlediska splňovat. Výrobci to řeší pomocí různých konstrukčních uspořádání vnitřních prostorů jističů a otvorů pro vyfukování oblouku. Když se mi ale jistič při dotahování svorek rozevře, nejsem si moc jist, zda i úspěšné vypnutí jističe nezpůsobí následný mezifázový zkrat a nezničí okolní přístroje. A ještě nakonec. Ne vždy je na vině jenom výrobce . Znáte doporučený utahovací moment svorek daného přístroje a nebo utahujete co svaly, šroubovák a svorka dovolí?
Martin Lamač:
Pro doplnění ještě na jističi kania je B v trojůhelníku a S kroužku.Jeden jsem si domů na zkoušku koupil (za 65kč) B16/1 To že by se rozevřel plast při velkém dotahování se mi nepotvrdilo a zkoušel jsem ho častěji zapínat i při zátěži nebo skratu.Dále i různě zkratovat a vždy okamžitě vypnul a nevypozoroval jsem na něm žádný problém.Jen mi trošku vadí že není stejně vysoký jako jističe LSN.To pro případ zapojení propojovacím řebenem.(TOŽ MÁ ZKUŠENOST)
Jiří Chaloupka:
Myslím, že nemá smysl šetřit za každou cenu...
"Značkové jističe" sice přijdou téměř na dvojnásobek
(pokud tedy Kania 16B/1 za 65,-?), ale při jejich montáži máte mnohem vyšší pravděpodobnos t, že s rozvaděčem nebudou žádné promlémy. Jezdím po opravách i instaluji nové rozvody. Pokud jsem zjistil problém v rozvaděči, byly VŽDY osazeny levnými přístroji. Konkrétně s jističi Kania jsem zatím problémy sice neměl, ale to je dáno spíš tím, že nejsou tolik užívané. Měnil jsem už několikrát stykače Kania, kterým se přilepily kontakty. Při nových instalacích nakupuju Moellery a se zákazníkem nediskutuju na téma "jak ušetřit na rozvaděči". Když jsem si dělal nové rozvody doma, nakupoval jsem stejně tak. Abych byl upřímný a objektivní - ani Moeller není 100%ní zárukou kvality, už se mi stalo, že relé bylo nefunkční nebo mělo stržený šroub, ale po zprovoznění jsem nikdy na opravy jezdit nemusel.
V reakcích se rozebíralo i tema CE. Tato značka nejspíš pouze informuje zákazníka "chci být lépe prodejný". Koupil jsem si roztrojku s vypínačem a 2m šňurou, napojil jsem na ní tiskárny k PC. Ne že bych to při koupi sledoval, ale na roztrojce zmíněné CE vylisováno bylo. Jak jsem se pak divil, když jsem jí koupil při vypnutém vypínači od nepropojené kostry LPT portu (vypínač rozpojil vodič N, tedy fáze se vrátila přes tiskárnu i na nesmyslně propojený kolík a já se s nelibostí zapojil jako druhý spotřebič). Roztrojku jsem rozebral, abych pořádně připojil PE vodič, ale nebylo co připojovat, protože třetí vodič prostě chyběl... Tedy CE (pokud znamená cosi o dodržení norem) platilo pouze na samotnou roztrojku, ne na celý výrobek se šňůrou!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana