Je nutný chránič v chatce se třemi okruhy a bojlerem?
Jaroslav Kořínek:
Prosím čtěte: ČSN 33 2000-7-71, ČSN 33 2000-4-41
JÁ k ohřívači vody PROUDOVÝ chránič nedávám a dávat nebudu! Stárnutím topného tělesa se neustále zvyšuje svodový proud. Po určitý čas (dobu) je vše OK, ale chránič už nezapneme.
Řešení : doplňová ochrana - pospojení
- jaký výrobek, upřednostňuji zkušenost a kvalitu (mám dva roky abych chodil opravovat v reklamacích!)
to jsou moje peníze a proč bych tam chodil zadarmo?
Pavel Kopal:
Pokud je boiler v koupelně tak vždy za chráničem. Dle ČSN 33 1610 musí spotřebič (boiler) vyhovět požadavkům na izolační stav: hodnota naměřeného proudu protékajícího ochranným vodičem nesmí překročit 3,5mA. Vyjímky tepelné spotřebiče nad 3,5kW-max. 1mA na 1kW. Závěr - pokud boiler vyhovuje z hlediska izolačního stavu tak 30mA proud.chránič drží. Pokud chránič vypadává je boiler vadný.
Jaroslav Kořínek:
To Pavel Kopal :
...a tenhle bojler bude revidovat revizní technik nebo elektrikář nerevizní technik?
Pojmul jste to jako spotřebič a nebo je elektrický ohřívač vody součástí stavby?
Pavel Kopal:
TO J.Kořínek:
Pokud provádím montáž elektroinstala ce a el.akumulační boiler je umístěn v prostoru koupelny nebo umývárny vždy pře něho instaluji proudový chránič 30mA. Pokud při pravidelné nebo výchozí revizi zjistím, že boiler v koupelně není za proud.chrániče m nepíšu to jako závadu, ale v závěru RZ se zmíním o doporučení proč el.boiler instalovat za chránič.
Jaroslav Kořínek:
REAGUJI A CITUJI:
ČSN 33 2000-7-701 čl.701.55 Ostatní upevněná zařízení používající elektrický proud(*
...
v zóně 1 mohou být nainstalována pouze tato zařízení,používající elektrický proud:
-ohřívače vody
-sprchová čerpadla
-jiné upevněné zařízení používající elektrický proud, které může být účelně umístněno pouze v zóně 1 za předpokladu že:
a)je vhodné pro podmínky této zóny; a
b)napájecí obvod je vybaven dopňkovou ochranou proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem -nepřesahujícím 30mA, v souladu s 412.5**
**ČSN 33 2000-4-41
cituji: Doplňková ochrana proudovým chráničem
POZNÁMKA: -Účelem použití proudového chrániče je pouze zlepšit jiná opatření na ochranu proti úrazu elektrickým proudem při normálním provozu.
412.5.1 Použití proudového chrániče se jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem nepřesahujícím 30mA považuje za doplňující ochranu před úrazem elektrickým proudem při normálním provozu v případě , že selžou ostatní ochranná opatření nebo v případě neopatrnosti uživatelů.
412.5.2 Použití takového zařízení jako jediného ochranného opatření se nepřipouští a nezbavuje nutnosti pouze jednoho z ochranných opatření, která stanoví 412.1.až 412.4
412 - Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí
Nevidím proto důvod, proč ještě použít další způsob dopňkové ochrany (proudový chránič) krom zvýšené investice. Za více jak třicetiletou prax jsem se nesetkal s úrazem (informaceIBP)el. proudem pokud byl EOV dobře uveden na stejný poteciál.
Stejně tak, jak zde píšu jsem dostal odpověď od PROJEKTANTA autorizovaného inženýra v oboru elektro, i autorizovaného technika v oboru elektro.
Proudový chránič je DOPŇKOVÁ OCHRANA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana