Aký prierez v rozvádzači by ste určili na vodič N, keď sa rozdelí na PE a N?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Nahraďme systém ČSN EN systémem SR (selským rozumem)! To by se nám krásně žilo  ;D

Miroslav Závodský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  28.08.2008, 10:13

No, nějak si nedovedu představit vývod o průřezu 800mm2 v soustavě TN-S.
Z logiky věci vyplývá, že ten vývod bude L1,L2,L3,N,PE = S,S,S,S,S/2, i když to bude vypadat divně.
Možná by se z toho dalo vybruslit výpočtem zatížení vodiče N a snížit jeho průřez na S/2.

To nie je problém. Vyskladám ho z 2x400 NYY-J
http://katalog.murat.sk/kl/HE//NYY-J_NYY-O.pdf
Pracujeme aj s káblikmi a aj so salámami. Teraz mám napríklad na stavbe 5000 A prípojničák, kto bude mať záujem pošlem foto.
Skôr sa mi jedná o tu teóriu.

Miroslav Závodský:
Robievame pre nemenovaného nemeckého investora a ten má požiadavku ťahať už od trafáku 5vodičovú sieť. TN-S
Preto tá teória.......

Miroslav Revús:
Ja by som moc nehľadal ako vybehnúť s normou, ale skúsil by som sa na to pozrieť z hľadiska záťaže rozvádzača a skúsil by som určiť nakoľko bude odber symetrický a v ktorom bode sa budú vyrovnávať nesymetrické prúdy. Na tom základe by som sa snažil určiť najmenší dovolený prierez N vodiča.
A to všetko z dôvodu, aby som sa do tej rozvodne už nikdy nemusel vrátiť na  reklamáciu prehrievania spojov alebo zberníc na vodiči N.

Lubomír Jindra:
Také se snažím pochopit normy  :)

Koukal jsem na to a není to tak jednoduché, t.j. podle novějších poznatků se N dimenzuje spíše stejný nebo silnější než krajní vodiče protože se proudy násobků třetí harmonické ve středním vodiči sčítají a ty jsou dnes větší než dříve díky jinému charakteru odběru. Popisuje to hezky ČSN 2000-5-523 až dole příloha C. Takže vlastně neexistuje nějaký jednoduchý vztah mezi průřezem L a N, ale záleží to na chrakteru odběru může to být tak že N<L nebo N=L nebo N>L, respektive tato norma řeší průřez KABELU takže při více než 33% třetí harmonické je proud N větší než proud v L takže se vodiče L dimenzují podle N...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana