Aký prierez v rozvádzači by ste určili na vodič N, keď sa rozdelí na PE a N?

<< < (3/3)

Miroslav Závodský:
Citace: Miroslav Revús  29.08.2008, 21:57

Ja by som moc nehľadal ako vybehnúť s normou, ale skúsil by som sa na to pozrieť z hľadiska záťaže rozvádzača a skúsil by som určiť nakoľko bude odber symetrický a v ktorom bode sa budú vyrovnávať nesymetrické prúdy. Na tom základe by som sa snažil určiť najmenší dovolený prierez N vodiča.
A to všetko z dôvodu, aby som sa do tej rozvodne už nikdy nemusel vrátiť na  reklamáciu prehrievania spojov alebo zberníc na vodiči N.

Toto je práve problé, lebo vačšinou Viete, že to bude osvetlenie hál žiarivkovými trubicami (riziko 3 harmonickej) a zvyšok neviete, či bude symetria alebo nesymetria.

Miroslav Závodský:
Citace: Lubomír Jindra  29.08.2008, 23:42

Také se snažím pochopit normy  :)

Koukal jsem na to a není to tak jednoduché, t.j. podle novějších poznatků se N dimenzuje spíše stejný nebo silnější než krajní vodiče protože se proudy násobků třetí harmonické ve středním vodiči sčítají a ty jsou dnes větší než dříve díky jinému charakteru odběru. Popisuje to hezky ČSN 2000-5-523 až dole příloha C. Takže vlastně neexistuje nějaký jednoduchý vztah mezi průřezem L a N, ale záleží to na chrakteru odběru může to být tak že N<L nebo N=L nebo N>L, respektive tato norma řeší průřez KABELU takže při více než 33% třetí harmonické je proud N větší než proud v L takže se vodiče L dimenzují podle N...

Parádny postreh, tú prílohu som nečítal. Tých noriem je neúrekom a všetko mať v hlave - uffff.
Naozaj perfektná príloha.
Z toho mi potom ale vyplíva, že najidealnejšie je dimenzovať N vodič podľa prierezu krajného vodiča a v rozvádzači ten kúsok PEN vodiča, kým nevznikne rozdelenie na PE+N takisto dimenzovať na prierez krajného vodiča, aby prípadný vysoký spätný prúd odchádzal do uzla transformátora .

Miroslav Revús:
Ak to bude naozaj žiarivkové osvetlenie, tak si dajte pozor na kompenzačné kondenzátory. Teda aby ich svietidlá naozaj obsahovali. Bez nich sa uplatnia aj jalové prúdy s ktorými málokto uvažuje a spôsobujú značné zaťaženie vedení.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana