Kde se píše o povinnosti zemnit PEN vodič v místě rozdělení na N a PE?
Rozmahel Vladimír:
Ano, to pravda, uzemnění bodu rozdělení bylo v 34 1010 doporučeno obr.4a, nebylo ale dále předepsáno uzemnění PE za bodem rozdělení tak jako v 33 2000-4-41. Je to zřejmě tím, že z norem vypadla nedovolená kombinace ochran.
Jan Vykoupil:
Citace: Štefan Beláň 20.08.2008, 14:49
Rozdělení vodiče PEN na PE a N bez uzemnění bodu rozdělení je možné tolerovat, pokud bude vodič PEN splňovat podmínky norem, tj. bude mít průřez min. Cu 10 mm2 a AL 16 mm2. Jen v těchto případech je možné se řídit vzdálenostmi uvedenými v platných normách. (norm)
V ostatních případech, kdy stávající vodič PEN má menší průřez, lze považovat uzemnění bodu rozdělení za naprosto jasný požadavek a nutnost . (jednicka) (ČSN 34 1010, ČSN 33 2050)
Já jsem svůj dotaz mínil na nové instalace, nicméně Vaším příspěvkem jsme zase u omílaného paneláku, kde si v bytě v 10. patře rekonstruují jádro a nové obvody urobí v TN-C-S a staré pro zbytek bytu zůstanou v TN-C. Nevím, jak bude montážní firma vysvětlovat náklady na dotažení uzemňovacího vodiče patřičného průřezu do 10. patra a taky jak to bude provádět.... :-[
Štefan Beláň:
TO: Vykoupil
V prvotní výstavbě "paneláků" se ve stoupacích vedeních kladl ochranný uzemňovací vodič FeZn 10 mm, a tak připojení k tomuto vodiči by nebyl snad problém. ??
Je mi také známo, že se od kladení ochranného vodiče FeZn v pozdější době upustilo a jako náhodný vodič se začala využívat stoupací ocelová potrubí. Pochopitelně, že při výměnně ocelových potrubí za platová, se žádný náhradní vodič již neukládal a nastal tak problém. >:(
Myslím, že je vždy lehce proveditelné a postačující, když se do bytové rozvodnice, napojené kabelem s nevyhovujícím průřezem vodiče PEN , přivede ochranný zl/žl vodič CY (CYA) 10 mm2, který je možné napojit na vodič PEN hlavního domovního vedení (HDV). Dimenze vodiče PEN ve stoupací část HDV je vždy vyhovující a zajišťuje trvalé spojení se zemí. ??
Tímto opatřením se výrazně zvýší bezpečnost starých nevyhovujících rozvodů.
Patrik Augustin:
souhlasim s panem Belanem ale ted priklad bytovka 3 patra rekonstrukce komplet elektro v celem byte takze zmena z TN-C na TN-S jedine co zustane je privod AYKY 4x6mm.Jediny rozvadec jsou elektromerovy o tri patra niz.Nehrozi sekat nekde po bytovce slic dolu proto musi zustat stary privod.Kde tedy uzemnit bod rozdeleni PEN v nove rozvodnici kdyz nani kam?
Patrik Augustin:
jeste k te bytovce ted jsem si uvedomil ze maji natazene nove topeni CU trubky na ty by to mozna slo a pak mozna jeste litinova odpadni trubka v koupelne ale kdo vi jestli po ceste neni nejakej plast.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana