Kde se píše o povinnosti zemnit PEN vodič v místě rozdělení na N a PE?
Jan Vykoupil:
V několika diskuzích, např. u rekonstrukcí bytových domů atd., jsem tady narazil na nikým nezpochybňovan ý fakt, že PEN vodič se musí v místě rozdělení na PE a N vždy zemnit. Bylo to zmiňováno jako základní jasná věc. Když jsem ale pátral v normách řady 2000 (....-4-41 ed.2, ....-5-54 ed.2, ....-3) nikde jsem na tento striktní požadavek nenarazil. Může mě někdo prosím osvítit v mé nevědomosti a nasměrovat mě, ve které normě a článku je tento požadavek zakotven?
Michal Martiňák:
To by mě taky zajímalo. Podle mě to nařízeno nikde není, ale v ČSN 33 2000-3 příloha nn obr. nn.2 , je přizemnění bodu rozdělení PEN na PE a N nakresleno. Tak to beru jako doporučení, které má své opodstatnění, akorát je někdy ve starší instalaci hůř proveditelné.
Osobně si myslím, že když to přizemnění neprovedu přesně v místě rozdělení PEN, ale někde po trase na vodiči PE, nic se nestane, protože ochrana při poruše v případě přerušení PEN vodiče zůstane zachována, samozřejmě se v ten moment stává ze sítě TN síŤ TT, teda pokud to přizemnění neprovedu na pospojování sítě TN. Horší bude když přizemním PEN vodič někde mezi místem rozdělení PEN a zdrojem. To by v případě přerušení PEN v místě mezi přizemněním PEN a rozdělením PEN bylo zavlečeno nebezpečné napětí na neživé části chráněných zařízení. Abych to zhrnul: Pokud při rozšíření starší instalace a převedení sítě TN-C na TN-S bod rozdělení PEN nebo dál po trase vodič PE nepřizemním tak jediné čeho docílím je že ochránným vodičem v síti TN-S nepoteče žádný pracovní proud, ale z hlediska bezpečnosti, se nic nezlepší, protože nebude zabezpečena ochrana při poruše v případě přerušení PEN někde na trase. U nově zřízených instalací to přizemnění rozdělení PEN beru jako samozřejmost, provádím samozřejmě v rozvaděči.
sniper76:
Bude jistě úsměvné provést takovéto přizemnění v 6.patře panelového domu.
Jirka Š. Svejkovský:
Vzhledem k tomu, že na vodiči PEN z důvodu protékajícího proudu vzniká úbytek napětí, přizemnění zabrání zavlečení tohoto napětí na vodič PE a tím i na všechny neživé části.
Na druhou stranu, pokud je impedance vodiče PEN dostatečně nízká a je provedeno přizemnění v hl. rozvaděči (6. patro - 20 metrů), úbytek na takovém vodiči bude minimální.
Josef Drda:
ČSN 33 2000-3 příloha nn ( informativní )obr. nn.2 ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana