Daji se jistit dvě 16A zasuvky (pětikolik 400V) jedním jističem 32A?

<< < (7/7)

Lubomír Jindra:
  Vždy provádět elektroinstala ci podle nejpřísnějšího pohledu na normy nebo ještě lépe je (nesplnitelný) sen mnoha slušných elektrikářů. V praxi totiž vstupuje do hry - ANO VSTUPUJE AŤ SE NÁM TO LÍBÍ NEBO NE - více faktorů:
1. investor a jeho peněženka
2. konkurenční boj dodavatelských firem

Stará norma ještě platí - jedeme dál podle ní, protože je to levnější, konkurencescho pnější.

Kolikrát asi zazní tato věta v koutech České republiky?  o:-)

Jaroslav Hasala:
Citace: Miroš Jan  14.08.2008, 20:12

Kolego Hasalo.

Dovolím si s Vámi nesouhlasit,     (no),neboť nová ČSN 33 2000-4-41, ed.2, srpen 2007, je rok platná. To je, dle mého názoru, dostatečně dlouhá doba na to, aby si ji elektrotechnic ká veřejnost, jak se patří naučila. (norm)
Tudíž si myslím že by se nové elektroinstala ce, (ty co se v dnešní době dělají),   měly dělat již podle této normy.

Nesouhlasíte s čím ?
To co jsem napsal je prostý fakt. Souběžná platnost znamená, že si můžete vybrat, kterou normu budete upřednostňovat, alespoň prozatím.
Osobně jsem jednoznačně příznivcem všeobecné ochrany proudovými chrániči, to je snad z mých dosavadních příspěvků jasné. Mě osobně tento požadavek ČSN nijak nepřekvapil, ani nezaskočil, vývoj k tomu směřoval.
Navíc na JM se toto už stejně dělalo i dříve.

Miroš Jan:

To : Hasala
Ono to není tak úplně jednoznačné. Na titulní straně citované normy ČSN 33 2000 - 4 - 41 Ed. 2 (ze srpna 2007) je uvedeno :
Nahrazení předchozích norem
S účinností od 2009-02-01 se nahrazuje ČSN 33 2000- 4- 41 z února 2000, která do uvedeného data platí společně s touto normou.

Do 1. 2. 2009 může být tedy instalace provedena i podle starší verze této normy, kde se skutečně mluví o proudových chráničích pouze v souvislosti s koupelnami a venkovními okruhy.

Tady to tak jednoznačně nepopisujete !

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana