Můžete mi objasnit přesný princip sítě IT?
Jan Bocek:
Citace: František Krutilek 10.08.2008, 14:28
A znamená to tedy, že pokud jsou živé části od země izolovány, neteče žádný poruchový proud?
Ale teče a je to kapacitní proud.
Představte si trafo, kde je sekunder 3 x 500 V spojený do úzlu ( do hvězdy). Pokud nebude připojená síť, tak proti zemi nenaměříte žádné napětí. Po připojení sítě naměříte na každé fázi proti zemi napětí, řadově 180-250 V. Pokud dojde k první poruše a jedná fáze v síti bude spojená se zemí, naměříte na ostatních fázích plné napětí 500 V. To je poruchový stav a měl by se odstranit. Proto jsou instalované HIL - hlídače isolačního stavu, které signalizují poruchový stav. Dříve, když byly na rozvodnách a velínech obsluhy, tak byly proti zemi zapojeny tři žárovky,které rovnoměrně svítily. Pokud se stav změnil, byla vyhlášená porucha a zemní spojení se hledalo. Byl to nebezpečný stav, kdy veškerá isolace byla namáhaná vyšším napětím.
Ještě nebezpečnější stav poruchy znamenal v izolované DC sítí, kdy na příklad při rozvodu 2x500 V DC při poruše vystoupilo napětí na větší hodnotu než 1000 V. Způsobovaly to stejnosměrné jeřábové motory. Dnes se již ale DC sítě a DC motory na jeřábech skoro nepoužívají. Ještě v 60 . létech bylo v hutním provoze 90% jeřábů na DC pohony.
Franta Puklický:
Stejně jsem z toho trochu zmaten. Jak tedy budou značeny výstupní fotky viz. příloha? L1, L2? L, N? L, M?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Franta Puklický 24.05.2017, 14:19
Stejně jsem z toho trochu zmaten. Jak tedy budou značeny výstupní fotky viz. příloha? L1, L2? L, N? L, M?
Označení M tam určitě nepatří, značí se tím střed, tady žádný nemáte. Střed najdete u zapojení do hvězdy (L1, L2, L3, M) nebo při symetrickém napájení DC (L-, M, L+).
Ve vašem případě jsou oba vodiče "krajní", naprosto rovnocenné. Je úplně jedno, jestli je zapojíte 1-2 nebo 2-1. Logicky bych je označil L1 a L2.
Označením N byste naznačoval jakousi speciální funkci tohoto vodiče a to nemá. Označujeme tím nulový vodič (neutral - napětí "nula" proti zemi) a to také není pravda, napětí proti zemi prostě není definováno.
Franta Puklický:
Takto mi to konečně dává smysl. Díkes.
Tomáš Žabka:
Nechci zakládat nové téma, ale ted jsem narazil na zajímavou problematiky, která tak trochu spadá k do daného tématu.
Jakým způsobem jistit obvody DC (IT) a to jak nn (220V, 110V) tak MN (24V)
Momentálně jsme vždy (elektro) DC 220V a 110V jistili dvoupólově a sítě MN 24V (naši MaR) pouze jeden pól)
Nyní na mě naběhli kolegové z MaR (s dotazem jak jistit DC), dělali cosi na 110DC IT dali jen 1P jističe a zákazník jim to napadl, že to musí být 2P (MaR už nemají místo ve skříni). Hledal jsem tedy všude možně normativní požadavky a v normách jsem našel akorát to, co už bylo zmíněno, požadavek na IT sítě v 33 2000-4-43.
Můj dotaz: existuje nějaká norma, která řeší pouze DC napájení a nebo by se mělo striktně postupovat podle 33 2000-4-43 a tedy DC nn i MN brat jako IT a jistit oba poly + případně i střed?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana