Je nutný proudový chránič u stroje pro zpracování dřeva?

(1/5) > >>

Jaroslav Hasala:
,  mám dotaz ohledně připojení stroje.
Je nutný proudový chránič u stroje pro zpracování dřeva?
Jde o širokopásmovou egalizační brusku s příkonem 87 kW.
Je nutné u těchto strojů hlavním vypínačem vypínat i N vodič?

Milan Selezan:
Podľa STN a ČSN 33 2000-4-482 čl. 482.1.9 citujem: Každý neutrálny vodič musí byť vybavený pripojeným prístrojom na bezpečné odpojenie v súlade... . Takže je nutné vypínať aj N vodič.

Stanislav Pavézka :
To Hasala:
Proudový chránič nemusí,pokud je použit vodič N,ČSN EN 60204-1 říká
hlavní vypínač musí odpojovat všechny živé vodiče od přívodu.V sítích TN může a nemusí být rozpínán viz kapitola 4.46.Záleží tedy na vás,jak se rozhodnete.

Jaroslav Hasala:
Díval jsem se ještě jednou na ten stroj, N vodič tam vůbec není potřeba, stačí 3L + PE, ovládání je napojené přes trafo 400/230V.
Takže přívodní kabel CYKY 4B (3L+PE),  hlavní vypínač třípólový, bez chrániče (?).
Kromě jiné jde taky o to, že chránič pro 87 kW jsem ještě neviděl, běžně jsou dostupné chrániče do 100A. Dál se pak používají nějaké převodní transformátory, ale ještě nikdy jsem to v praxi neviděl.

Milan Selezan:
Ja osobne vychádzam z ČSN 33 2000-4-482 kde celá časť 482.1 je venovaná priestorom s nebezpečenstvo m požiaru podľa povahy spracúvaných alebo skladovaných materiálov. Je to však norma pre inštaláciu budov, ale stroj je v budove takže prívod k nemu by mal byť podľa nej. Faktom je, že článok 482.1.7 tejto normy hovorí že keď sú rozvody iné ako z káblov s minerálnou izoláciou, tak je potrebný TN a TT MUSIA sa chrániť proti poruche izolácie prúdovým chráničom. Ale ani ja nepoznám prúdový chránič na cca 170A. Tak asi ostáva len riešenie káblom s min. izoláciou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana