Bude mít po několika letech rozvaděč vliv na kvalitu CD s dokumentací?
Jaroslav Hasala:
A co ještě další cesta - internet ?
Nejjistější bude kombinace více způsobů.
Kromě "CD verze" by stačil jen nějaký odkaz.
Dokumenty prostě nascanovat a umístit někam na internet, tam by měly být přístupné i po relativně dlouhé době.
Aleš Dobrovolný:
Životnost, zvláště vypalovaných CD není valná, myšlenka s fleškou je docela zajímavá. Internet ano, ale dlouhodobé úložiště bude něco státa někdo to bude muset platit.
Nicméně podstatnější mě připadá otázka formátu uložených dat jak správně nakousl pan Jan Hlavatý. V dnešní době pro projekty je asi ideální formát PDF (zdá se být už všeobecně rozšířený a podporovaný, navíc jako ISO norma bude i do budoucnosti čitelný).
Další možností jsou naskenované obrázky. Problémem je velikost a v případě komprimace dostupnost/znalost komprimačního algoritmu.
XML - zřejmě perspektivně nejlepší volba, nicméně vzhledem k současné podpoře XML ve stávajcích, obecně rozšířených programech je to hudba spíše vzdálené budoucnosti. I když standardizován y jsou už XML formáty OpenDocument a OpenXML - pro SWrite a Word a , takže něco se děje. (Nebo DocBook - ten je také určený pro technické popisy). Důležité je, že XML formát je uložený v otevřeném textu (v některých případech komprimovaný všeobecně známými algoritmy), a vcelku čitelný i přímo, bez nutnosti použít nějakou čtečku.
Petr Doležal:
Verbatim odpovídá na otázky o životnosti CD a DVD nosičů:
http://www.cdr.cz/a/22849
Je tam m.j. zajímavá věta :
Paměťové buňky použité v USB klíčenkách spolehlivě uchovají data maximálně 10 let, aniž by je mezitím bylo zapotřebí znovu zapsat (přepsat). Proto, nehledě na cenu těchto produktů, nepředstavují alternativní řešení pro dlouhodobé uskladnění dat.
Pavel Ryšavý:
Už jsem se setkal u jednoho velkého podniku i s přístupem, když už nám to chcete dát na CD klidně dejte, ale pro archivaci jedině papír.
Papírový výkres si i po 20 - 30 - 40 letech vykopíruju, po 10 letech CD nepřečtu, nebo nemám SW pro jeho otevření, nebo i SW mám, ale nejde nainstalovat na dnešních počítačích a podobně
Co si dnes počnete s projektem na 5 1/4 disketě?
Lubomír Jindra:
Pokud se CD nematlá prstama, neválí po stole, nepaří na něj slunce a nezalejvá se kafíčkem (odhaduju že asi tak 0,1% kusů na světě má to štěstí) tak vydrží opravdu dlouho. Mám několik CD z dob kdy prázdné stálo 400,-Kč a pořád jsou čitelná. Zřejmě proto že jsem je nikdy nikomu nepůjčil.
Rukama mi prošlo už hodně CD a nikdy se mi nestalo aby bylo nečitelné z neznámého a přesně definovatelnéh o důvodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana