Bude mít po několika letech rozvaděč vliv na kvalitu CD s dokumentací?

(1/4) > >>

Martin el.:
Prováděcí projekt,
fotodokumentac e,
revizní zpráva,
původní projekt apod. na CD  v pouzdru vložený přímo do rozvaděče RD.
Investor má papírovou podobu
která se za několik let asi ztratí.
Bude mít po několika letech rozvaděč vliv na kvalitu CD s dokumentací?

Jiří Schwarz:
Je to smutné zjištění, ale vypálený záznam na CD nemá neomezenou životnost.
Mimo jiné vadí světlo, což by se v rozvaděči dalo brát jako splněné. Jsou rozdíly mezi CD různých výrobců. Osobně z "levnějších" mám dobré zkušenosti s CD Verbatim, ale zklamala mě DVD této značky. I když je otázkou, jestli to, co má nějaký "popis" je originál.

Nápad je to zajímavý.

H:
Provoz rozvaděče asi mít hlavní vliv na kvalitu CD mít nebude, spíš bych se obával samotného procesu stárnutí CD (třeba vlivem chemických reakcí barviva s okolím, atd). Má zkušenost je bohužel taková, že po cca 5-6ti letech začínají být CD dosti nečitelná a to jsou prosím skladována 99,99999% času ve tmě, v suchu, v obalech, nepošrábaná, atd. CD není médium vhodné pro dlouhodobé skladování dat.

Ale napadla mě teď jiná možnost - 1GB flash disk stojí nějakých 120 Kč, což není v rámci ceny celého rozvaděče většinou ani setina procenta jeho ceny. Proč nezkusit tuto možnost? Pravda, musel by být asi přidělaný nějakým silným řetězem ...  ;D

H:
Ještě dodatek ...

Ono při nalezení vhodného skladovacího média (třeba onen flash disk) začne ovšem vyvstávat spíše jiný problém - neustálé změny formátů záznamu a nekompatibilit a s minulými verzemi. Vy by jste třeba uměli přečíst soubory, které jste uložili před např. 10-15ti lety v tehdy používaných programech ... ?

Lubomír Jindra:
A co obráceně - do rozvaděče nalepit na dveře projektovou dokumentaci a CD strčit do šuplíku? ::)

Pokud je rozvaděč v prostorách se stálou teplotou a vlhkostí CD vydrží i když ne věčně samozřejmě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana