Mohu připojit bodovky 12V starým kabelem 3x1,5?
KRAKRA:
Jak a čím propojit trafo a 5 kusu bodovek v koupelně do sádrokartonu.
Na bodovkách je štítek 12V max 50W IP 20 Gx 5.3.
Na trafu je MODEL:ET-250(80-250VA) 230V-50Hz 250VA COSO´=0.99 SEC:11.6V-eff.MAX.20.8A.
Žárovka 12V 50W.
Jde mi o to že mám pod sádrokartonem netahané ploché kabely 3x1.5, puvodně jsem tam chtěl dát bodovky na 230V.
Mužu tyto kabeli použít i na 12V bodovky?
Ted nevím zda musí od každé bodovky jít samostatný kabel až k trafu a nebo zda mužu pospojovat všech 5 bodovek jednim kabelem a tim jít k trafu.
Radek Červený:
Trafo 80-250VA na 5 ks 50W žárovek je nadoraz a nejspíš vám brzo odejde, však víte kam ;)
Při záteži 250W na 12 V vám poteče kabelem více jak 20A, a to je sakra hodně na kabel 1,5mm2. Na tuto zátež doporučuji minimálně 4mm2, a to zde neřeším délku vedení a úbytek napětí, který je na 12 V při zátěži již znát.
Trafo umístěte tak, aby bylo mimo zónu 1 a 2, nebylo vidět a esteticky nerušilo prostor koupelny a přitom bylo dobře přístupné, protože to při této zátěži často oceníte. Zároveň nepodceňujte prostor kolem trafa, aby se mohlo chladit.
Plochý kabel CYKYLo je nekonečné a nevyjasněné téma ohledně ukládání do dutin a na hořlavé hmoty, CYKYna by byla jistější.
Čokoládu použít ke spojení můžete, záleží na průřezu vodiče. Pokud byjste použil vodič do 4mm2, raději bych osobně použil WAGO svorky.
Pokud si nejste jistý se zapojením, svěřte tuto práci odborníkovi, v koupelně končí legrace. Odborník vám jistě i správně navrhne dimenzi vedení, uložení trafa a jistě vám i dobře vybere vhodný typ svorek.
KRAKRA:
Tak že 50W žárovky zahodim a koupim 20W ono těch 5 kusu 20W žárovek na koupelnu 4x2m asi bude stačit a zbyde na trafu rezerva.Mě jde ted hlavně o to že chci zítra ten strop zasádrovat a bojim se abych to pak nemusel celé bourat a tahat tam jiné kabely.Muže teda být na jednom kabelu napojeno všech těch 5 bodovek nebo by měl být od každé bodovky samostatný kabel,a mužu tam teda nechat ten plochý 3x1.5?
Radek Červený:
Pokud chcete mít v koupelně pěkné světlo, zahoďte i ty bodovky a dejte na strop přisazená svítidla. Tam CYKY 3x1,5 nebude dělat problém.Ty vám koupelnu pěkně vysvítí a nebudou vám dělat na zdi stíny a tmavé kouty.
Pokud chcete přesto u bodovek zůstat, i když to je osvětlení v koupelně na pendrek, natáhněte tam raději kabel 4 mm2 i na ty 20W žárovky. Nikdy technicky nezabráníte tomu, aby tam někdo jiný dal žárovky 50W a pak se začnou dít pekelné věci.
Pokud ty kabely natáhnete dva, a za trafo připojíte dva paralelní okruhy, také tím nic nezkazíte, výkonější trafa mají standardně na výstupu dva páry paralelních svorek 11,5V.
Milan Karvánek:
Při 50W bych na průřez 1,5mm2 víc než 2 ks žárovek za sebou nezapojoval.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana