Existuje nějaká norma, která by přímo zakazovala umístění hlavního vypínače strojního zařízení na otvíratelné dveře rozvaděče elektro?

<< < (2/6) > >>

Georgis Fasulis:
Já dávám hlavní vypínače na dveře běžně! Dělají se tak, aby bylo možno je na dveře dávat. Tak jak píše pan Branda. Proč by se např. ty systémy s prodlouženou hřídelkou dělaly? A kam dáte hl. vypínač, když máte rozvaděč v řadě mezi několika dalšími rozvaděči? To, že se dávají na skříňky vypínače na bok, je jen kvůli ceny - je to pro výrobce rozvaděče jednodušší. Já osobně dávám přednost hl. vypinači na dveřích - na očích! Ne někde na boku, kde není vidět. V případě vyšších výkonů řeším vypnutí deonu popř. i jeho zapnutí tlačítky.

Jan Alin:
Myslím že se tazateli jedná spíš o umístění silové části hlavního vypínače na odnímatelnou část. Pokud na dveře rozvaděče umístím ovladač který přes mechanický převod ovládá mechanismus vypínače je to samozdřejmě v pořádku. Já osobně toto řešení dokonce preferuji prozože umožňuje jednoduché blokování otevření dveří rozvaděče při zapnutém stavu a tím snížení rizika úrazu.

Georgis Fasulis:
Proč bych nemohl dát vačkový 3 pólový vypínač 32A se vším všudy na dveře rozvaděče jako hlavní vypínač? Pro výrobce rozvaděče to není žádný problém.

Jaroslav Hasala:
To Alin:
Jestli něco opravdu upřímně nesnáším, tak jsou to právě různé "bezpečnostní" prvky, jako například, že nejdou otevřít dveře rozvaděče, pokud je zapnutý hlavní vypínač, nebo koncový spínač na dveřích - po otevření dveří vypne hlavní jistič apod.
Při opravách stejně potřebujete mít rozvaděč pod proudem, takže tyto prvky stejně musíte nějak vyřadit. Rozvaděč musí být otevíratelný jen pomocí nástroje, přístupný jen příslušným osobám.

Jan Alin:
To Hasala:
Však také z toho důvodu mají vypínače k tomuto účelu pojistku kterou lze blokování za pomocí nástroje na jedno otevření vyřadit (alespoň ty od lepších výrobců),  stačí na to malý šroubovák. Je fakt že jsem už viděl vypínače které to nemají a to je pak jen pro zlost. Koncák na dveřích který vypíná hlavní jistič jsem už naštěstí několik let nepotkal :-) .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana