Existuje nějaká norma, která by přímo zakazovala umístění hlavního vypínače strojního zařízení na otvíratelné dveře rozvaděče elektro?

<< < (3/6) > >>

Jan Alin:
To Fasulis:
Zeptal bych se opačně, proč bych ho tam dával pokud nemusím. U vypínače 32A asi není problém ale co třeba 160A ? Kryt z přívodních svorek vypínače bude po čase s určitostí utržen nebo demontován a když se vám při údržbě přivřou dveře rozvaděče přímo na rameno tak je to docela pecka. Však jsem taky jenom navrhnul článek který něco v tom smyslu říká a netvrdím že hlavní vypínač na dveřích rozvaděče být nesmí.

Milan Selezan:
Hlavný vypínač 160A asi ťažko na dvere umiestníme.  Takéto bývajú zvyčajne už ističe-deion resp. z nich odvodené lacnejšie vypínače a konštrukčne sa dajú riešiť len s predlžovacou ovl. tyčou. Tie opatrujem ešte ochranným krytom, pri otvorení dverí je dôležité zachovať krytie IP20. Pre menšie prúdy v priemysle do 63A osobne preferujem vačkové, tu býva problém, staršie typy krytky na IP20 nemajú.

Jaroslav Hasala:
To Alin:
I když je tam ta pojistka, stejně musíte aspoň jednou vypínač vypnout. U jednoduchého stroje to nebude problém, u rozvaděče např. výrobní linky to poněkud obtěžuje a působí provozní problémy.

Jan Alin:
To Hasala:
Já nemyslím spojovací díl ovládacího mechanismu a hřídele vypínače. Myslím tím provedení vypínače které jde touto pojistkou odblokovat při otvírání dveří bez vypnutí hlavního vypínače (výrobcem k tomuto účelu osazenou do mechanismu ovladače). Při zavření dveří tato pojistka zase zapadne a zabrání otevření. Právě na větších výrobních linkách jsem se s tímto provedením setkal.

Roman Krejčí:
Pro p.Georgise
Při schvalování strojního zařízení  schvalovací orgán označil umístění hlavního vypínače na dveřích rozvaděče (kompaktního vačkového) za nepřípustné a toto řešení muselo být přepracováno na s prodlouženou hřídelí. Ano pro výrobce rozvaděče to není problém, ale co ES prohlášení o shodě?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana