Poradíte mi s poruchou u reverzace zapojení hvězda trojuhelník?
Linhart Jarda:
To p.Hasala souhlas s výkonem a otáčkami, ale myslím si že pan Stromayer vzhledem k upřesnění v posledním příspěvku se dopustil chyby, kterou popisuje pan Souček. Není sám, oprava starého zařízení bez dokumentace dá občas zabrat i zkušenému praktikovi dokud si nenakreslí alespoň zjednodušené schéma. Mě se stalo, že zedníci v létě při úpravě čerpačky na zasněžování se trefili a přerušili kabely pro vysokotlaká čerpadla a dle "já jsem zedník a kdo je víc" vše zatajili. To jsem měl pak honičku na podzim při zkoušení před sezónou. Kabely vedené v zemi jsem změřil, napojil přes kab. spojky, odpojil od svorek ke stykačům (vše si zakreslil), znova přeměřil, a jaké bylo překvapení, když po přepnutí z Y do D u jednoho čerpadla vypadl jistič. Po asi hodinovém hrabání v zemi po kabelech jsem našel zednickou opravu kabelu.Provede ní super "ve velké acidur zalité asfaltem-ok" ale všechny tři fáze na jednu svorku a druhý vývod z motoru taky na jednu jinou svorku, PEN poctivě propojený přes další. Bohužel jsem měřil orientačním šlusmetrem. RT měl přijít druhý den.
Pro pana kbuldu: jsou to dobré odkazy na "TTD"- bývalí vojně povinní vědí, ale relevatní odkaz bych viděl zde:http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,849.15.html
Zdeněk 2752:
Jenom pro jistotu. Nejen pro tento konkrétní případ. Vždy je dobré přesvědčit se jestli se jedná o motor pro zapojení Y D. Taky by mohlo jít o dvouobrátkový motor. To by vysvětlovalo ty rozdílné otáčky. (I když při rozběhu z Y do D se otáčky a zvuk motoru také mění).
Václav 3:
Pokud se spouští motor při zapojení Y/D bez zatížení, tak se otáčky při přepnutí příliš nemění a ani sluchem není rozdíl příliš zjistitelný. Pokud je motor při rozběhu na Y již zatížen, má větší skluz a při přepnutí do D dostane potřebnou sílu a dosáhne obvykle štítkových hodnot obrátek a tato změna je velice dobře slyšet, na některých strojích i vidět.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana