Jak si poradit s vedením ještě v rákosovém stropě?

<< < (3/5) > >>

Václav 3:
Byl jsem se nedávno podívat na !novou! elektroinstala ci provedenou údajně podle projektu elektrikářskou firmou a jen jsem žasl. Instalace zrevidována RT jako vyhovující, podle námátkově naměřených hodnot tam skutečně byl ,  protože jsem naměřil totéž, jak revizi prováděl mi není ovšem jasné, protože v okruhu osvětlovacích těles v celém rozvodu nezapojen vodič PE ani na svítidla - všechna ve třídě I - a ani nebyly propojeny vodiče PE v krabičkách pod vypínači, o hrůze elinstalace vypovídá i mimo jiné to, že ani svítidlo v koupelně nebylo připojeno na PE, chybí ochranné pospojování v koupelně, ve dvou zásuvkách nepřipojen vodič PE - v jedné vypadlý z nedotaženého šroubu (šrouby na  vodiči L a N šly dotáhnout o 1/2 závitu ) a ve druhé sice připojen, ovšem v předešlé vůbec nezapojen ani neoholen, tudíž nebyl ani úmysl ho připojit. Chránič použit pro zásuvku v koupelně a pro veškeré osvětlení v bytě, nic dalšího přes chránič není připojeno. Všechny zásuvky zapojeny vodičem 3Cx1,5  a jištěny 16A, ve vypínačích č. 6  použit zeleno/žlutý vodič pro přívod přímé fáze dokonce bez přeznačení.V další části rozvodu vodič z/ž použit místo modrého na N. V rozvaděči pospojovány vodiče PE a N na společném můstku   ( s vyjímkou vodičů N obvodů zapojených přes chránič - ty jsou propojeny WAGO svorkou). Rozvod ÚT provedený v měděných trubkách nepropojen  na ochranné pospojování, plyn nezaveden, ostatní  potrubní sítě v plastu. V koupelně nedodrženy zóny a v kuchyni umístěna zásuvka typu Klasik přímo vedle dřezové stojánkové baterie na zdi.  Podotýkám, že projekt byl proveden jako zjednodušný, bez nedostatků, nebyl však dodržen v celém rozsahu.

Takže páni kolegové i takhle může vypadat elektroinstala ce "podle projektu" provedená   "profesionály" a zrevidovaná "RT" ! Pak se nelze divit, že si lidé chtějí pokud možno udělat všechno sami. Investorovi jsem navrhl oné firmě nic neplatit dokud instalaci nepředělá do stavu odpovídajícího normám a projektu.

Miroš Jan:
TO : Václav 3

No a co jste proti tomu udělal?

Jan Franěk:
Co se proti tomu dá dělat?

Za prvé nechat si udělat revizi od nezávislého revizního technika. Ten se nebude bát "své firmy" a provede vše důkladně. S montážní firmou mít smlouvu a poslední fakturu zaplatit až po kladné revizní zprávě. Nejlepší je nechat svého RT dozorovat průběžnou montáž instalace(těch pár korun se jistě vyplatí.bývá potom levnější revize, protože revizák instalaci zná).
Dále sám trvat na důkladném proměření a prohlídce.

Pokud se už stalo, nahlásit to na příslušné úřady. Nechat zveřejnit výsledek a tak odradit další nepoctivé RT od podobného počínání.

Ale osobně si myslím, že první chyba je už u investora, který vybere nejlevnější firmu a ta za dohnáním zisku honí úspory, kde se dá. Také revizní zpráva za 500až1000 Kč nemůže logicky být poctivá. Při spočítání času potřebného k provedení řádné revize na rodinném domě se dostanete na jinou částku. To si musí každý uvědomit sám a zachovat se podle toho.

Václav 3:
to Jan Miroš:

Nejsem investor a  byl jsem přizván právě proto, že se investorovi některé věci zdály být špatně, což se potvrdilo v plném rozsahu. Nejedná se o RD ,  ale o půdní vestavbu, cenu revize neznám, mám ale pocit, že za 1000,- Kč nebyla. Cena provedených instalací se během akce zvýšila na téměř dvojnásobek oproti původní nabídce, takže investora čeká bouřlivé jednání s dodavatelem.

Miroš Jan:
TO : Václav 3

Vše je o tom jak byla sepsaná smlouva na dodávku elektrinstalač ních prací.
Pokud jakékoliv práce navíc oproti projektu, nejsou uvedeny ve smlouvě, je to problém pro dodavatelskou firmu.

Co se týká té revize, má investor možnost posouzení revize kontrolním orgánem OIP.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana