Jak si poradit s vedením ještě v rákosovém stropě?

<< < (4/5) > >>

Jan Franěk:
Ano. To je přesně ono. Firma vyhraja zakázku podle cenové nabídky, která byla nesmyslná. Konečná cena se v naprosté většině podobných nabídek někdy i znásobí.(většinou cenová nabídka je v těchto případech cca cena materiálu). Takhle některé firmy vyhrajou zakázku a zákazník se na konci nestačí divit.
 To je ten výběr pouze podle ceny. . Jsou důležité i reference od předešlích zákazníků. Potom je pozdě si stěžovat. Nevím jak by to řešila třeba obchodní inspekce. Možná by se o to mohli zajímat.
Pokud chce dát zákazník podnět, ať si nechá udělat nezávislou revizní zprávu a nebo posudek soudního znalce v oboru. Je to asi běh na dlouhou trať, ale může vyřešit mnoho věcí do budoucna.

Havranek Pavel:
No vidim, ze v tom nejsem sam :) I ja jsem vlastnikem revizni zpravy a nestacim se divit. Da se proti tomu ale nejak branit? Jak jsem uz napsal, RT se vzdy zacne branit tim, ze v okamziku revize bylo vse dobre. Bohuzel.....

A pokud se tyka spolehlivosti firem mam nasledujici zkusenost - poptal jsem stavebni firmu na rekonstrukci spocivajici v drobnych zmenach zdiva (nove dvere s prekladem),  rekonstrukci UT a komplet elektriku. Po vyjednavani v dubnu byl milostive prisliben termin na 30. 6. Po nekolika tydnech - 12.5. byla odmitnuta reko elektriky, o tri dny pozdeji UT. Zustaly stavebni prace. 30.6. se beze slova firma nedostavila a po trech dnech urgenci bylo receno ze maji jiny job. Sezente nekoho takto narychlo... dost nemozne. Tedy nakonec jsem vzhledem k situaci zvolil variantu svepomoci s odbornou pomoci. Taky bych to rad delal jinak ale v teto zemi to jaksi nejde. V okamziku, kdy kazdy muze delat vsechno bez znalosti veci se priznam, ze si radeji udelam rozvody sam za vydatne odborne spoluprace zkuseneho mistra v oboru, nez aby to dopadlo jako v prispevku vyse.
Podotykam ze jsem nesel na nejnizsi nabidku.... 
A jeste podotykam - zabyvam se modelarinou a hraju na kazdou desetinu milimetru a pekne provedeni... vite jake mam potize s dohledem nad stavebniky? V zednicine plati centimetr zadna mira a v elektrice  - to se schova pod omitku nebo - to nebude stejne videt, bude to v krabici.... obcas rostu a strilel bych :)

Jaroslav Hasala:
Spoustu věcí může vyřešit jasně formulovaná smlouva o dílo.
Např. termín nástupu a ukončení, cenu, "vícepráce",  záruky ...
A za vše samozřejmě sankce, smluvní pokuty, slevy na ceně ...
Jako investor máte dobrou pozici pro vyjednávání.

Pokud je montážní firma vázana takovouto smlouvou, hodně věcí si pak nedovolí ...

Radek Červený:
Je to celkem obehraná písnička a hraje přitom pořád dokola.
Investor vypíše jakési výběrové řízení, na jehož konci se mu sejde , ,X,,  nabídek. Mnohdy ani neprojde důkladně jejich obsah a tím pádem ani nezjistí, co je mu za tu cenu nabízeno. Koukne pouze do , ,pravého spodního rohu,,  ,  kde je součet. Tím je výběrovka u konce.
Mezitím požádá výherní firmu v uvozovkách o slevu, která potěší, a ve své zaslepenosti už neřeší to, proč je tato firma nejlevnější, natož její reference.
V této slepotě mu ani nedojde, že pokud bylo rozpětí ceny například od 70 000 do 130 000, a drtivá vetšina nabídek bylo kolem 100 000, takže za 70 000 to prostě nejde udělat, protože i ta nejlevnější firma má stejné náklady a provozní režie jako ta konkurenční a na charitu jsou zde jiné organizace. Takže výsledkem této rovnice o mnoha neznámých je výsledek popsaný výše.
Dalším takovým trikem je instalace provedená v cenách na hranici prosperity, a jakékoliv vícepráce napálené cenou s koeficientem krát tři, protože někde se to vrátit musí.
Každopádně ve finále investor stejně nic neušetří a ve výsledku ta nejlevnější nabídka se ještě prodraží nad nabídky ostatní, pokud se budou tyto závady odstraňovat.
Není to ani problém firmy, ani investora, je to tak 50 na 50. Pokud by investor hledal kvalitu a solidnost, tak se to jistě nedělalo podle nějaké skice ve stadiu pro stavební povolení a měl by zájem i o doporučení a reference. Pak by musel respektovat i cenu. Na straně druhé, pokud toto zvěrstvo udělala firma, tak je to stádo HOVAD a povinností pana Václava 3 by mělo být na tyto fakta upozornit Živn. úřad. Není jiné cesty, jak tyto , ,PRASATA,,  dostat tam, kam patří.

Jaroslav Hasala:
Pracuji pro různé firmy a mohu také nabídnout pohled "z druhé strany barikády".
Zejména velké firmy a různé nadnárodní společnosti mají často dost nadsazené požadavky.

Zkusím shrnout typickou situaci (pro mě) :
Dostanu poptávku na nějakou větší akci, která ovšem musí být zpracována co nejrychleji, typicky do tří dnů. Prováděcí dokumentace "zatím" není, dělá se to pouze podle "dokumentace ke stavebnímu řízení".
Takže tím strávím spoustu času, obvolávám různé dodavatele, sháním, přepisuji ... Nabídku odevzdávám v nejpozdějším možném termínu.
Zatímco na vytvoření nabídky bylo času minimum, pro rozhodování si investor nechá času více než dost, nezřídka i několik týdnů.
Pak mi někdo zavolá a řekne mi, že pokud o něco snížím cenu, postoupím do dalšího kola výběrového řízení. No tak se většinou nabídka přepracuje a cena se upraví ...
Asi po týdnu mi opět někdo zavolá, s tím, že vše je na dobré cestě, že jsem horký kandidát, ale že by opět "maličko" potřebovali pohnout s cenou.
No a po dalším týdnu se dozvím, že zakázku získal někdo jiný (typicky příbuzný nebo známý "správného" člověka) a dotyčná se firma se ani neobtěžovala mě o tom informovat.
To si potom člověk připadá ja úplný idiot ...

Nebo se třeba poštěstí, zakázka je získána, přijdou na řadu smlouvy ... Investor přinese "svoji" smlouvu, připravenou stádem právníků, která má snad 150 stran A4.
Člověk se začte a nestačí se divit ...
Žádná záloha, vyučtování se provede jednou fakturou, po skončení a předání akce. Splatnost faktury 90 dní. Vícepráce - neexistuje ... 10% z fakturované částky je zablokováno po do dobu 5 let (doba záruky)... atd, atd...
Smlouva je naprosto jednostranná, investora nezavazuje vůbec k ničemu, zhotovitel má sankce úplně za všechno myslitelné i nemyslitelné ...
Vše je samozřejmě napsáno nesrozumitelno u právnickou hatmatilkou se spoustou zbytečné vaty kolem, normální člověk si nemůže být jistý, co vlastně podepisuje ...
Takže pokud má zhotovitel dost prostředků a odvahy, do zakázky se pustí ...
Já osobně po několika ošklivých zkušenostech nemám ani prostředky, ani odvahu ...
Musíte investovat vlastní prostředky na nákup materiálu a zaplacení pracovníků, no a potom se můžete jen usilovně modlit, aby všechno dopadlo dobře a investor zaplatil vše a ve správném termínu.

V praxi si něco podobného si mohou dovolit jen určité velké firmy. Tyto firmy pak formou subdodávek zadají jednotlivé časti jiným, menším elektrofirmám. A tím obvykle řetez nekončí, jsou další firmy a další subdodavatelé a někde na konci je špatně zaplacený pracovník, který ani neví, pro koho vlastně pracuje ...
Samozřejmě, každý článek řetězu má na tom nějaký zisk...

V jiných případech zakázku získá firma "jednou - a dost ...",  která sice nabídne nejnižší cenu, ale potom si to "kompenzuje" tím, že se snaží snížit svoje náklady používáním nekvalitního materiálu a najímáním pracovníků nevalné úrovně, ale levných.
Samozřejmě podobné firmy značně komplikují život těm "normálním",  jejich cenám se nedá konkurovat. Pro investora je sice zkušenost s toto firmou velmi špatná (proto jednou - a dost...),  ale to firmě nevadí, jsou další investoři ... Tak jdou ztěžovat život normálním firmám do jiného kraje ...

Podle mého soudu bude nutné investory "vychovat",  jinak se bude situace spíše zhoršovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana