Jak si poradit s vedením ještě v rákosovém stropě?
Havranek Pavel:
Tak jsem poctive prechroustal tuto diskuzi a prece jen si dovolim vznest dotaz.
Behem cervence se poustime do celkove roekonstrukce el. rozvodu v starsim RD (1953) ktery predchozi majitele totalne zazdili.
Jako osoba majici vyhlasku 50 jsem jen skripal zubama pri pohledu na smodrchely v krabicich s krasnou kombinaci otkane medi a schnileho hliniku, pri pohledech na otocene faze v zasuvkach a ruzne "kombinace" barev kabelu pouzitych pro fazovy vodic....
ano i pripad "spravne" zapojene zasuvky, kde ale fazovy vodic tvoril krasne zeleno-zluty :)
Proste hruza.. vsechno pryc a poradne....
Mam pro ctene publikum otazku a prosbu o radu.
V mnoha mistnostech jsou bohuzel jeste tramove stropy s rakosem a elektroinstala ce v trubkach. Mate nekdo nejakou radu nebo tip jak vymenit a protahnout trubkami novy kabl bez bourani - bojim se ze by pak strop spadl cely...
a muj dvorni elektrikar je sice hodne dobry, ale s instalaci v trubkach nema mnoho zkusenosti.
Jde mi jen o vedeni k lustrum, steny budou zasekavane....
Mate nekdo tip jak na to?
Zdeněk Skalka:
To Havranek
My do stávajících trubek ve stropech taháme kabely CYKYLo tak, že vytáhneme původní vodiče kromě jednoho a za ten pak navážeme nový kabel. Pokud potřebujete kabel pro lustr s dělěným spínáním dá se protáhnout i kabel CYKY 5C(J5)x1,5. Záleží na počtech a ostrosti ohybů trubek. Podle stáří domu (1953) to vypadá na povlakové papírové trubky, tak určitě za kabely neškubat silou. Pro lepší skluz kabely namazat (to vše by měl, ale hodně dobrý elektrikář znát ;) ) .
Zdar Vaší práci
Július Beťko:
Súhlasím s kolegom Skalkom, ale mám aj iný typ:
Doporučujem znížiť stropy (napr.sádrokart ónovými konštrukciami vyplnenými izoláciou(isover...) a viesť káble v podľadoch. Vyriešite tým aj zateplenie stropov, čo určite taký starý dom potrebuje.
Linhart Jarda:
Již jsem to také řešil. Bohužel nejlepší varianta p.Betka nebyla v době rekonstrukce možná a zatahovat tam jakýkoli kabel bylo o strach. Vyřešil jsem to mýdlem mazanými vodiči CYA ve dvojité izolaci (nové značení teď přesně nevydoluji) od krabice u stropu. Byli to pouze dva pokoje a tak cena za vodiče nebyla tak velká. Po roce došlo na sádrácké stropy a lanka nahrazeny CYKY. Investor je pán, ale ne za každou cenu.
Jan Franěk:
Jak napsali kolegové- kdo maže ten jede ;) . Je to hodně o zkušenostech. Nesmí se moc škubat a tahat jen s určitou silou. Ve většině případů se povede protáhnout i standartní kabely CYKY.
Dobré zkušenosti mám s mýdlem a nebo i se speciální vazelínou co se nechá koupit v různých velkoobchodech .
Zažil jsem bohužel i kus spadlého rákosového stropu. :'(
Vloni při protahování trubek nešli vytáhnout vodiče ven a tak přišlo na řadu sekání. Jen v místě co to drželo. Objevil se černý odběr k sousedům do komory.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana