Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?

<< < (2/13) > >>

Štefan Beláň:
Jak a kdy ?
Použití chrániče jako základní ochrany není nic neobvyklého a navíc v ČSN33 2000-4-41 čl. 413.1.3.8 použití chrániče uvádí - cituji" V sítích TN mohou být použity následující ochranné prvky :
- nadproudové jistící prvky
- chrániče s těmito vyjímkami..... .
Je to stále ochrana samočinným odpojením - čl.413.1.
Omylem mnohých elektrikářů však je, že si to vysvětlují tak, že nemusí použít jističe . Tak to ale není! Jističe v těchto případech plní funkci pouze ochrany vodičů proti přetížení.

Štefan Beláň:
Doplňuji,
že v poslední době se mi zdá, jako by nebyly jiné chrániče než 30 mA a to je ten základní omyl při úvahách, co je základní ochrana, co zvýšená ochrana živých i neživých částí.

vladimir vaněk:
Pzn: Proudové chrániče, v ochraně neživých částí, se používají jako prvek samočinného odpojení porouchané části dle čl. 413.1 (odpojení do 0,2s)uvedeného standardu a to s vyb. proudem 30mA.
         Často v praxi se v prodlužovacích přívodech pro ruční el. stroje tř.II, pracujicí s vodou, požívají proudové chrániče s vybavením 10mA (vypínají spolehlivě při 6-7mA, když je cítit brnění) místo oddělovacích traf, které jsou těžké - ochrana el. oddělením.

Milan Selezan:
Áno, odvolávam, že ochrana prúdovým chráničom neživých častí podľa ČSN 33 2000-4-41 je len doplnková. Ono ma to v rýchlosti trochu pletie, nakoľko slovenský normotvorci použili preklady pojmov v STN ako ochrana v normálnej prevádzke a ochrana pri poruche (namiesto starých zauživaných živých, resp. neživých častí).

Ladislav Boháč:
Proudový chránič není základní ochranou před nebezpečným dotykem neživých částí!
Základní ochranou je samočinné odpojení od zdroje. Jaké použiji prvky, to mě povoluje 4-41 a ta mě povoluje i proudové chrániče a to ve všech sítích (TN; TT i IT).
V síti TN i TT jako ochranu základní většinou používám proudový chránič v případě, že nemohu splnit podmínky samočinného odpojení pro použité jistící prvky. Tudíž to nemůže být zvýšená ochrana, když ta, kvůli které chránič používám není vyhovující. Je to pro mě základní ochrana.
V případě, že splním podmínky některé základní ochrany, např. samočinným odpojení jistícím prvkem, ale potřebuji zvýšenou ochranu, pak použitý proudový chránič bude sloužit pro docílení zvýšené ochrany.
Jedna funkční ochrana + druhá funkční ochrana = zvýšená ochrana.
Tak si to vysvětluji já.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana