Ako chápať často citovaný bod 413.1.3.5 normy STN 33 2000-4-41:2000 ?

<< < (4/4)

Omen:
Možno by už bolo načase prísť s nejakým novým konceptom - miesto klasických mechanických poistiek, ističov a chráničov. Podľa mňa tam v prípade poruchy tečú zbytočne vysoké prúdy a v súlade s dobou by to mohlo byť inteligentnejš ie a jemnejšie. Keď chcem 16A, tak načo mi to tam pri poruche tlačí kiloampére ? Veď to je stredovek. Naopak, pri akejkoľvek odchýlke od normálneho stavu by to malo hladko vypnúť bez zbytočných prúdových rázov, ktoré predsa neprospievajú ani zvyšku distribučnej siete. Proste taký inteligentný prúdovo/napäťový chránič - ovšem bez mechanických kontaktov (ja viem, že polovodiče sa prerážajú, ale snáď by už bolo načase to doriešiť, keď už máme to tretie tisícročie, nie ?) Rovno by to mohlo merať aj spotrebu a na druhej strane aj realizovať všelijaké komplexné stand-by konfigurácie.

Fuk Tomáš:
Citace: Omen  25.06.2008, 01:52

ja viem, že polovodiče sa prerážajú, ale snáď by už bolo načase to doriešiť, keď už máme to tretie tisícročie, nie ?

Jistě, když zainvestujete pár miliard US$ do základního výzkumu a pak do vývoje potřebných spínacích prvků, a pak ještě přesvědčíte veřejnost, že i přes mnohonásobně vyšší náklady se jim takové řešení vyplatí, proč ne?
Zatím si shánějte informace o těch tisících mrtvých a obrovských škodách, které způsobuje dosavadní prosté, blbuvzdorné a laciné elektromechani cké řešení.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana