Lze realizovat přizemnění bodu rozdělení PEN na PE a N spojením s topením?

<< < (2/4) > >>

Michael Holaň:
Zkuste problém zjednodušit. Rozumím tomu tak, že potřebujete v areálu svého RD dostat ze stávajícího rozvodu 4 vodičového nový přívod do hospodářské části RD už v 5 žilovém rozvodu.
Řešil bych problém takto: V místě, kde chcete napojit rozvod si dejte podružný rozvaděč č.1 tam si dejte chránič   a dále pokračujte do hospodářské části v 5 ti žilovém kabelu.  Chránič č.2 předpokládám má   0,03A, tak do rozvaděče č.1 dejte alespoň 0,1A.
Z vašeho příspěvku usuzuji že máte  stávající rozvod  v soustavě TNC lidově řčeno ochranu nulováním.  Pokud to zapojíte takto, stávající soustava vám bude bez problému fungovat, jediné co bude nepříjemné, že v případě, že vám vypadne chránič č.2  může vypadnout i  chránič.1 taky.

Pavel Horský:
Ještě jsme se nedozvěděli dost podstatné údaje: průřez kabelu
                                                                               délka kabelu
                                                                               co vše bude kabel napáje

To Holaň: jak můžete bez těchto údajů takto odpovědět? Vy víte, z čeho to chce pan Reiský v    tom sklepě napojit? AŤ čtu, jak čtu, o průřezech jsem se tu nikde nic nedočetl.

Michael Holaň:
Já jsem odpověděl na dotaz, jak pokračovat ze soustavy 4 vodič na soustavu 5 vodič. Jinak se nebráním vašim doplňujícím dotazům a to co jsem napsal, není projekt. Jinak máte plnou pravdu a lze s tím jen souhlasit. Ale dotaz v hlavičce byl, zda přizemňovat PEN a jak se dostat do stodoly s 5 ti drátem, když v RD je 4 drát.

Daniel Reiský:
 (poklona)  vám za cenné rady.
Ptám se zde proto, že něco nevím a to je asi účelem tohoto fóra. Vždyť ten, kdo všechno ví, žádné fórum navštěvovat nemusí. Dle mého názoru jsou odpovědi některých z vás poněkud rozčílené, řekl bych až agresivní, ale nemusíte mne hned umlátiti argumenty. Nehodlám se poměřovat s odborníky, pouze jsem chtěl vědět váš názor. Každému z vás  a pouze doplňuji : rozvod v domě je TN-C. Ve vzdálenosti 25m od hlavního domovního rozvaděče je na přívodní 4-žilový kabel 4x10mm, napojen v normované rozbočovací krabici 5-žilový kabel 5x10mm, který vede podél zdi a zemí do hospodářské budovy vzdálené 20m od RD. Napájet bude 2 zásuvky 16A na jednom jističi, 1x osvětlení 10A a 3x16A zásuvku, údaji myslím jmenovité proudy jističů. Kabel je již (a to byla chyba - jak uvádí  správně pan Horský) zakopán v zemi a zasypán a nelze jej ani v RD přerušit. Celková délka od rozvodné skříně je tedy 45m. Kabel je zakončen ve zdi hospodářské budovy do podružné rozvodnice. Moc možností pro přizemnění tedy není a jak jsem vysledoval, mělo by se přizemnit v bodě rozdělení vodiče PEN na PE a N, to je v rozbočovací krabici? Jak mám tedy přizemnit, pomineme-li mou vlastní hloupost při zasypání výkopu, celou soustavu?  (poklona)  za jakoukoliv odpověď.   

Miroš Jan:
No tak jak to popisujete, je to provedeno neodborně. V té rozbočné krabici, měl být kabel zapojen dál jako čtyřvodičový, (TN-C). Rozfělení na PE a N, v tom podružném rozvaděči, a tam přizemněna zběrnice PE.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana