Lze realizovat přizemnění bodu rozdělení PEN na PE a N spojením s topením?

(1/4) > >>

Daniel Reiský:
Potřebuji ve sklepě RD v soustavě TN-C provést rozdělení vodiče PEN ve čtyřžilovém přívodu na PE a N, kdy vodič je dále tažen ven zemí k hospodářské budově již kabelem 5-ti žilovým, kde je následně podružná rozvodnice s proudovým chráničem, a tento bod přizemnit.

Mohu to provést spojením bodu rozdělení vodičem o průřezu 4mm v barvě zeleno/žlutá samostatně vedeným, s ocelovými trubkami vedoucími vodu od teplovodního kotle? 

Výkop je již zasypán a tudíž nelze provést zemnění páskem a zemniči.

Je toto dostatečné přizemnění?

Michal Slabý:
Principem uzemnění bodu rozdělení sítí, není někam připojit zž vodič, ale srovnat potencionál. Tose připojením na trubky ke kotli asi nepovede. Můžete ještě použít zemnící tyče a natáhnout zž 10mm k bodu rozdělení, nebo na druhou stranu kabelu, tam, kde vám končí ten 5-ti žilový kabel.

Daniel Reiský:
 (poklona)  za vysvětlení, ale zapomněl jsem dodat, že jsem zkoušel prozváněčkou zjistit, zda-li jsou trubky ke kotli uzemněné a zjistil jsem, že v nejbližší zásuvce na 230V, je ochranný kolík vodivě spojen s těmito trubkami. Při měření ohmetrem to ukazuje 0.7 Ohmů. Nechtěl jsem pouze někam připojit zž vodič.     Je tedy možné provést přizemnění tímto způsobem? V další místnosti jsou navíc všechny železné trubky pospojovány zž vodičem 6mm, tedy asi ochranné pospojování.

Miroš Jan:
TO : Reiský
Ochranné pospojení není to samé co uzemnění  (norm)

Pavel Horský:
TO REISKÝ: přizemnění bodu rozdělení "NELZE" provést způsobem, kterým se o to snažíte. Proveďte to prosím tak, jak píše kolega Slabý. Kabel můžete přizemnit až v RP hospodářské budovy a to tím samým způsobem, jako v onom sklepě.
Jooooo, to je holt tak, když člověk zahrne výkopy a pak zjistí, že měl ještě chvilku počkat a nebo se radit předem   (doh)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana