Proč reaguje vedlejší chránič ?

(1/4) > >>

Kamil Novák:
Dnes jsem narazil na jev, který mi není zcela jasný.

Situace :
- podružný rozvaděč, přívod TN-S
- za hlavním vypínačem (1S3) jsou osazeny 4 RCD, v přiloženém nákresu jsou pouze 2 (1FI6, 2FI6) - problematické
- za 1FI6 (typ HF7-40/4/003-G) je napojeno samostatné 3-fázové zařízení
- za 2FI6 (typ F7-25/4/003) je 6ks, 1-fázových jističů pro zásuvky a osvětlení
- při měření na vývodu za 1FI6 dojde vždy k vybavení jak vlastního 1FI6, tak i vždy k vybavení 2FI6 !

Mohl by mi někdo vysvětlit PROČ ?   (ssur)

- Vývody z obou RCD nejsou nijak vzájemně spojeny,
- ani obvyklé propojení N vodičů zde není (ověřeno měřením)
- 1FI6 reaguje při 26,5mA v čase 35 ms, při 5x Idn v čase 17 ms
- 2FI6 reaguje při 18,5mA v čase 33 ms
- k výpadku obou RCD současně dochází i při testu tlačítkem na 1FI6,
- k výpadku obou RCD současně dochází i při vypnutých jističích na vývodu z 2FI6,
- při měření (umělé poruše) na vývodech z 2FI6 se tento jej neprojevuje,
- před rokem se tento jev neprojevoval, zapojení rozvaděče a osazení přístroji je stále stejné

Ve chvíli, kdy jsem se přistihl, že hledám souvislost mezi spožděnou charakteristik ou 1FI6 a uvedeným jevem při paralelním zapojení obou RCD  (wall)
jsem se rozhodl požádat P.T. ctěné místní konsilium o názory.  (poklona)

Jan Franěk:
Trochu mi to připomíná přerušený PE.Ten se "dělal" přes kostry několika stojů a dělal rutiku na chráničích. Každý stroj měl vlastní chránič a při měření padali náhodně další.Mělo to podobný průběh. V té době jsem nebyl ještě revizákem ,  ale byl jsem přítomen hledání závady.

Ale předpokládám, že  jste PE kontroloval. Jen se pokouším vylučovací metodou zůžit hledání.   :-\

Jirka Š. Svejkovský:
Stalo se mi, že spadnul jistič vlivem mechanického drcnutí vedlejšího přístroje. Mžikový mechanizmus spouště byl na hraně a stačilo bouchnout rukou do rozvodničky a byl dole.

Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk  07.06.2008, 01:05

Trochu mi to připomíná přerušený PE.Ten se "dělal" přes kostry několika stojů a dělal rutiku na chráničích. Každý stroj měl vlastní chránič a při měření padali náhodně další.Mělo to podobný průběh. V té době jsem nebyl ještě revizákem ,  ale byl jsem přítomen hledání závady.

Ale předpokládám, že  jste PE kontroloval. Jen se pokouším vylučovací metodou zůžit hledání.   :-\

Vidíte, tuto důležitou informaci jsem zapomněl uvést.
- vývody z obou RCD spolu nijak nesouvisí, jsou v různých, vzájemně nepropojených částech budovy a jelikož se jedná o zdravotnictví, tak koncové zařízení (RTG) na vývodu z 1FI6 je kvalitně pospojeno.

A jen pro úplnost - pro 1FI6 je použito spožděné charakteristik y (G) právě proto, že je zde zapojen RTG přístroj (obsahuje vn generátor 36 kVA).

Kamil Novák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  07.06.2008, 08:53

Stalo se mi, že spadnul jistič vlivem mechanického drcnutí vedlejšího přístroje. Mžikový mechanizmus spouště byl na hraně a stačilo bouchnout rukou do rozvodničky a byl dole.

Vidíte, to mne nenapadlo.
Sice ty chrániče jsou v rozvaděči na různých lištách, ale možné by to bylo.

Tomu by napovádal i fakt, že k vypnutí 2FI6 dojde i při stisku "Test" tlačítka na 1FI6.
Vzhledem k tomu, že při stisknutí "Test" tlačítka se přes odpor vlastně propojí N pól a jedna z fází, tak se tento jev možná vůbec netýká PE obvodu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana