Poradite mi s rozvodnici pro kapelu?
Tomáš Večeřa:
Potreboval bych poradit s pripravovanou rozvodnici, ktera by mela slouzit pro distribuci proudu pro zvukovy aparat a osvetleni (stmivace) moji kapely.
Mam v planu toto: za vstupem (kabelova zastrcka petikolik 32A) primo 3f proudovy jistic a za nim paralerne 1) 3f pojistka 32A --> 5 kolik zasuvka 32A, 2) 3 x 1f pojistka 16A --> 3x obyc. zasuvka
Je to takto v poradku?
Jirka Š. Svejkovský:
Máte nějaký zvláštní důvod použít pojistky místo jističů?
Jinak bych vás chtěl upozornit, že takto vyrobená rozvodnice podléhá zák. 22/97 Sb., protože se jedná o výrobek. Do prohlášení o shodě vašeho výrobku s tímto zákonem musíte uvést i výsledek typové nebo částečně typové zkoušky. Na základě této zkoušky při splnění dalších podmínek jste povinen označit výrobek mezinárodní značkou CE (viz NV 291/2000).
Takovéto zařízení jste potom povinen revidovat ve lhůtách, které jsou závislé na prostředí, ve kterém zařízení provozujete (počet návštěvníků koncertu, venkovní prostory atd). Doporučuji 6 měsíců.
Tomáš Večeřa:
(poklona) za rychlou odpoved.
Myslel jsem samozrejme jistice :) pouzil jsem pro me zazity stary termin. Ohledne revize : tu mam v planu, jen jsem nechtel vypadat jako uplna lama. Technicky jsem schopen to sestavit (ruce mam sikovne) ale odbornik nejsem.
Jinak je tedy sestava v poradku? Myslim hlavne to proudove chraneni vseho dohromady a pak ty samostatne jistene 4 okruhy?
(poklona)
Otakar Dosbaba:
Tome, tady jde o to, jak zde již správně popisuje Jirka Svejkovský, že rozvaděč musí správně montovat osoba či firma s oprávněním pro sestavování takovýchto výrobků. Není to jen tak zbytečná buzerace, ale požadavek, aby ten, kdo to vyrábí, něco znal (jen šikovné ruce zdaleka nestačí), dále po sobě prověřil a proměřil, zda výrobek opravdu odpovídá normativním požadavkům a také, že i při nepříznivé souhře několika celkem reálných náhod během provozování v daném prostředí, nezpůsobí nějaké škody nebo úraz el. proudem. (Co někdy dovede udělat chlast, náhlá bouřka s lijákem na venkovním pódiu, značné množství skotačících chramtáků na jevišti a nebo i rychlé prasecké balení všeho možného k ránu ruku v ruce s nedostatečnou pravidelnou údržbou Ti snad nemusím rozepisovat.) Poté rozvodnici výrobce opatří štítkem "pachatele" a také základními změřenými hodnotami, včetně onoho prohlášení o shodě.
Když pak nedejbože dojde takříkajíc na lámání chleba a něco se semele, třebaže ne přímo vlivem té rozvodnice, hledá se viník. První, čeho se někdo chytne, bude fakt, že "ta elektrika, co někoho praštila, šla z neodborně dělaného rozvaděče, který si vyráběl jeden z muzikantů svépomocí..." Doporučuji Ti, se obrátit na nějakou firmu, co již s tím má zkušenosti. Např. zde:
http://www.lefly.cz/stagesystems.htm
Pokud máš zájem o studijní schéma, mohu ti jej zaslat, již jsem to několika lidem posílal, několik těchto výrobků též v mém okolí funguje.
Centrální proudový chránič není úplně nejvhodnější řešení. Např. stačí trochu šampáňa při křtu nového CD ve psu okruhu pro nástrojovku a je rázem tma. To by ale nebyl zas takovej průser, kdyby s tím nebylo spojeno okamžité přerušení větrání výbojek světelných efektů případně projekční techniky.
Tomáš Večeřa:
, diky moc za osvetu. Musim uznat zes me dostal a zes to vystihl naprosto presne. Ze tys nekdy zvucil nebo hral v zabavove kapele ;)
Odkaz na vyrobce me velice zaujal a jiz sem ho kontaktoval s objednavkou. Schemata mi prosim posli na vecera.tom@email.cz at vim co po nich mam chtit.
Jeste jednou diky, dalsi vyleceny hazarder je na svete o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana