Poradite mi s rozvodnici pro kapelu?

<< < (3/3)

Otakar Dosbaba:
Relé Crouzet zatím neznám, dík za námět. Schémátko posílám, k hlídání výpadku N vodiče a tedy i z toho případně vzniklého přepětí v mém návrhu slouží relé HRN-57N od Elka (zatím bez reklamace),  které je nezávislé na sledu fází. Později jsem ale začal používat výhodnější a "průmyslovější" relé Tele G2PW400V10. Hlídací relé vybavuje podpěťovou spoušť hlavního vypínače rackové rozvodnice.
Chránič na každou zásuvku není nutnost, spíše stačí promyslet, které okruhy mohou vypadnout společně a naopak, které by měly být na kterých co nejvíce nezávislí. A tak samozřejmě i důsledně zařízení připojovat.

Jirka Jirutka:
 ,  jako zvukař mám taky rozvaděč z 3 fází, rackový, který jsem si vyrobil. Přivodka je 3x32A pětikolík, a ssebou 3 redukce ještě a to z 3x16A pětikolíku, 3x16A čtyřkolíku a 3X32A čtyčkolíku. Na vstupu mám proudový chránič, 3 fázový vypínač a pak 6 jističů po 16 A, pro 6 zásuvek na zadní straně rozvaděče. Do fází to zapojuju následovně:
Světla vždy odděleně do fáze, tedy mám pro ně 2 zásuvky a mohu použít i psa (prodlužovačku s více zásuvkami),  do 2 fáze zesilovač na Basy, který má 5 kW a do 3 fáze zbytek zesilovačů, podium (aparáty kapely) a mixpult s FX rackem.  :P

Jirka Jirutka:
Jo a kdyby tu náhodou nějaký elektrikář se rozčiloval, že se v žádném případě nesmějí dělat redukce z 16A na 32A a ze čtyřkolíku na pěti atd. tak to takhle mají snad všichni zvukaři v ČR co znám a nikomu to nikdy nevadilo a nikomu se zatím nic nestalo, jen jako poznámka.

Kamil Novák:
Citace: Jirka Jirutka  18.07.2008, 09:50

Jo a kdyby tu náhodou nějaký elektrikář se rozčiloval, že se v žádném případě nesmějí dělat redukce z 16A na 32A a ze čtyřkolíku na pěti atd. tak to takhle mají snad všichni zvukaři v ČR co znám a nikomu to nikdy nevadilo a nikomu se zatím nic nestalo, jen jako poznámka.

Nepřehodil jste to náhodou ?  ;)
V redukci z 3x16A na 3x32A není problém.  Zato obráceně již ano.  (!)
Redukce z 3+PEN (TN-C) na 3N+PE (TN-S) není úplně košer, ale při použití u podobných, krátkodobých atrakcí to asi lze.
Zato obráceně, tedy z TN-S dělat TN-C se opravdu nesmí.  (!)

P.S.  Argument typu : "nikomu to nikdy nevadilo a nikomu se zatím nic nestalo " bych od elektrotechnik a nečekal. 
Bohužel to jen potvrzuje moji dlouholetou zkušenost s osvětlovači, zvukaři, diskotékovými mužíky a pouštěči čehokoli podobného. :-\
Čest vyjímkám (tímto  (poklona)  pana Dosbabu) !

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana