Poradite mi s rozvodnici pro kapelu?
Jaroslav Hrůza:
gratuluju, za uspesnou lecbu, ja bych jen doplnil.
Sam pouzivam rozvadece od fi hensel na mobilni zvuk a svetla, z duvodu, ze nikdy nevite, v jakem stavu je instalace, mam vytvoreny formular, ktery dam podepsat tomu kdo mne najima, nebo najemce prostor, kde se akce kona.
Jinak vsechny hlavni rozvadece mam doplnene o hlidaci napetove rele, ktere odpoji vsechny faze ( u nekterych i nulak) pri vetsim prepeti, pripadne signalizace podpeti. Uz mi to nekolikrat zachranilo aparaturu pri volnem PEN u stare instalace.....
Tomáš Večeřa:
Diky moc... tady to vali :)
Rele si urcite do objednavky prihodim...
Jeste dotaz...opakuj i nejsem elektrikar ;D...kdyz prijedeme nekam do sokolovny kde z 90% maji 4 kolikovej rozvod a pripojime tam ten novej rozvadec (5kolik, sposta tech ochran atp...) pres redukcni snuru (3+PEN<3+PE+N) pojede to ok a nebo to na jejich rozvodu nepojede?
Otakar Dosbaba:
To Jaroslav Hrůza: Pódiové rozvaděče se kvůli těm zanedbaným sokolovnám apod. bez hlídacích relé snad již ani nedělají, přesněji řečeno, chce je právem každý. Proto ani v mém návrhu nechybí... :)
Tomáš: Jojo, zvučím, svítím, "videjistuju"..., když se štěstí usměje, občas nějaký ten kulturák, kongresák nebo divadlo naprojektuju.. . ;) A když ne, tak bubnuju... :)
Něco dalšího ke čtení je dále v odkazech.
V prvním je uveden i formulář technických podmínek, který by měl být součástí smluv o hudební či jiné kulturní produkci. Ti zodpovědnější pořadatelé to alespoň nepřehlédnou a mohou mít snahu o stavu elektroinstala ce agenturu informovat.
Redukce z 3+PEN na 3+N+PE není sice úplně nejčistší řešení, nicméně asi jediné optimální řešení v danou chvíli.
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,5868.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1336.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2018.0.html
Martin Kurka:
Jen ještě malinké upozornění ohledně těch hlídacích relé v třífázovém provedení.
Mimo hlídání pod a přepětí si tato relé ve valné většině hlídají i sled fází. Pokud by nebyl správný sled fází, relé nepovolí zapnutí i když budou napěťové úrovně v limitu.
Nedá se očekávat, že v sokolovnách budou třífázové zásuvky zapojené podle normy s pravotočivým polem.
Takže doporučuji Vaši aparaturu doplnit i o pětikolíkovou spojku s překřížením fází (tovární to výrobek - ABB, SEZ Krompachy...),
nebo mít zástrčky s přepínáním sledu fází (také tovární výrobek ABB, SEZ Krompachy...).
http://www.bals.cz/katalog/vidlice-a-privodky-se-zmenou-faze/
Sice jsou dražší, ale zase nebudete někde ztrácet a nalézat překřižovací spojku - nějaký šroubovák na přepnutí sledu jistě najdete.
Nebo, (pokud vám na sledu fází nezáleží) si objednat ono hlídací napěťové relé bez funkce hlídání sledu fází.
Další "nectností" při použití třífázového hlídacího relé je, že při výpadku jediné vstupní fáze vám vypne vše. Abyste tomu zabránil, musel byste mít tři nezávislá jednofázová hlídací relé a tři navázané jednofázově zapojené stykače (nebo tři hlavní jednofázové jističe s podpěťovou spouští).
Tento případ je možný v těch sokolovnách, kde předjištění před zásuvkou není třífázovým jističem, ale třemi pojistkami.
Tato "necnost" naopak může být v praxi cností - podle potřeb aparatury. To už si musíte rozhodnout a objednat podle potřeb sám a zvážit rizika a přínosy chodu aparatury jen na jednu či jen na dvě fáze.
Jaroslav Hrůza:
To Dosbaba: vase navrhy rozvadecu jsem bohuzel nevidel, (timto prosim o zaslani navrhu na jarda196(uzenac)seznam.cz treba tam mate nejakou libustku, ktera mne zatim nenapadla, pripadne muzem probrat vzajemne zkusenosti z akci :-D
k hlidacim rele: kazdou chvilku se mne na akcich ptaj jak kolegove zvukari, tak elektrikari, kteri se otrou o akci co ze to v tom rozvadeci mame za veci a kdyz jim vysvetlim k cemu to je dobry tak nekteri koukaj jako pera z gauce :-/
jasny, ze nedam napetovy dohled do hlavniho rozvadece a pokud ano, tak nastaveny se slusnejma rezervama, aby mi nespadla cela akce :-/
protoze mi pri likvidaci jednoho skladu zustala za "flasku" krabice hlidacich rele, od fi crouzet, tak pouzivam ty a jsem nad miru spokojen
pred casem jsem nasel jedno, ktere ma dve vystupni rele a dva casy (crouzet F3USN ), 1. na >Umax 2. <Umin tak ho mam v jednom rozvadeci kde pri prekroceni okamzite vypina hlavni vypinac a pri podpeti pouze sepne opticky a akusticky alarm
jinak je jasny, ze ve vetsine rozvadecu mam pro kazdou zasuvku vlastni chranic nakladne, ale kdyz mi z jedny bedny jede podium zvuk/svetla, osvetleni akce a hospoda, tak se hospodskej desne divil, ze mu nejde hospoda, ale vsechno sviti jak ma :-D po prohlidce bylo zjisteno, ze si frajer vyklopil rychlovarku do psa...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana