Mohl by být legální i proudový chránič nepřerušující N?

<< < (3/4) > >>

Josef Bělohradský?:
Použití tohoto přístroje souhlasím s Vámi, že by to mohl být "multifunkční jistič" bych si právě představoval jako doplňkovou ochranu ve starých bytových rozvodech. Instalace přístroje by totiž nepředstavoval a žádné velké náklady kromě ceny za přístroj a malé úpravy v bytové rozvodnici. Jsem inspirován několika posledními úrazy el. proudem o kterých proběhla informace v mediích a dokonce i v rubrice "Hrobař varuje" kdy došlo k neúmyslnému dotyku a ti lidé zemřeli. Sám mám zkušenost kdy mě chránič takto zachránil asi život.

Miroslav Bardoděj:
Zkuste se zamyslet nad spolehlivostí třeba v typickém paneláku, kde je vodič PEN okruhu v bytovém jádře připojen na vodovodní potrubí, a tím je navzájem propojeno více bytů. Teď do jednoho z bytů nainstalujete ten "multifunkční jistič" - upravený chránič, připojíte za něj ten okruh z bytového jádra, nahodíte ho a on nejspíš hned vypne. Protože si proud teče kudy se mu zlíbí. Soused o patro níž si zapne na WC ventilátor a "zpětný" proud se uzavře částečně i PEN vodičem skrz váš byt.

Jaroslav Hasala?:
Toto je od začátku nesmysl, v lepším případě by po připojení spotřebiče třídy I mohlo docházet k vybavení chrániče při dotyku kostry spotřebiče s náhodným uzemněním (vodovod, plynové potrubí, kovové části budovy apod.),  protože část proudu by byla svedena na toto uzemnění a chránič by toto vyhodnotil jako poruchu, v horším případě by na kostře spotřebiče mohlo být plné napětí a nic by se nedělo. Jako nejvhodnější řešení bych navrhoval instalovat zásuvku s vestavěným proudovým chráničem. Nebo celkovou rekonstrukci elektroinstala ce :-)

René Florek:
Mám na všechny zkušené el. otázku ohledně chráničů? Z hlediska principu je jasné že funguje na zákl. Kirch. zákona(nebudu citovat)a souč. trafa proudu, v případě že se použije spotřebič do zásuvky, která je chráněna chráničem, ale tento spotřebič ma pouze dvoužílové vedení( L a N),  pak jak se vybaví reziduální proud přes PE který nemá, vodič v případě poruchy tohoto spotřebiče nebo když mi tento spotřebič spadne do napuštěné vany, kde se koupu,kdy tato vana není uzemněná jelikož je plastová(jsou pouze uzemněné baterie, jak potom chrániče zareagují? Je jasné, když zkouším pomocí vadasky zásuvku, která je chráněna chráničem, pak při zk. L a PE vodiče mi zareaguje chránič a vypne, takže to dokládá, že reziduální proud se vybavuje přes PE a ne přes N vodič!! Musím všechny pisatele upozornit, že jsem neprováděl žádné pokusy!!

Jaroslav Ferst:
Kdyby takový chránič existoval, nebyl by to chránič

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana