Poradíte s hromosvodem a anténou?

<< < (3/4) > >>

Jirka Š.:
Vláknitý beton je stejný kompozit jako železobeton. Jenom je tam místo železa jiný (zřejmě levnější) materiál.

A propos, není ten komín vyvložkovaný? Kovovou trubkou?

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š.  21.05.2008, 14:28

A propos, není ten komín vyvložkovaný? Kovovou trubkou?

Keramika odshora až dolů, krásně béžovožlutá.
Ale to už je jedno - ta krycí deska už mě dostatečně zviklala, takže dám na doporučení pana Hájka a postavím anténní stožár o metr dál od komína.

Rozmahel Vladimír:
Je možné, že zedníci dali ten proutek pod tu desku. Zkuste ji odloupnout ať máme jistotu.  :D
Při tom zanedbání indukce do takového kousku jsem měl na mysli starou normu, která dovolovala zanedbat konstrukci kratší 5m.

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  21.05.2008, 15:13

Je možné, že zedníci dali ten proutek pod tu desku. Zkuste ji odloupnout ať máme jistotu.  :D
Při tom zanedbání indukce do takového kousku jsem měl na mysli starou normu, která dovolovala zanedbat konstrukci kratší 5m.

Souhlas, magnetická indukce v tomto případě asi problém není. Pokud by ta armovací železa dělala vhodně orientovaný závit nakrátko, tak by to dokonce magnetickou indukci tlumilo (pokud by to ovšem nevybouchlo).
Problém by byla elektrická indukce (kapacitní proud) a možnost průrazu.

Tu desku sundavat nebudu  :) dát ten stožár dál je pro mne jednodušší.

Fuk Tomáš:
Na prvním obrázku je výsledek 1. etapy úprav - totiž oddálení antény a odpojení od hromosvodu.
Z metodiky http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-05-14.7231143298/view
mi vyšly min. vzdálenosti pro II. třídu LPS, při abstrahování od sousedních objektů, 80 cm zdivo resp. 40 cm vzduch. Skutečné nejmenší vzdálenosti jsou
- 80 cm zdivo (mezi špičkami kotevních šroubů stožárů, taktéž mezi kotevními šrouby ant. stožáru a betonovou krycí deskou, se kterou lícuje také ten plechový nástavec na komíně)
- 50 cm vzduch (horní anténa - okraj betonové krycí desky) i spíše 60 cm (horní anténa - okraj armované části krycí desky komína.
Při uvážení sousedních objektů a jejich svodů v pohodě naplním i vzdálenosti pro třídu I.

Antény i ten b.u.d.n.í.k vpravo jsou v chráněné zóně i pro třídu I. (poloměr bleskové koule 20m),  u anténního stožáru s rezervou 0,5 m a u té stříšky 10 cm.

2. etapa bude instalace přepěťových ochran na vstup kabelů do objektu, a 3. etapa rozšíření počtu napojení jímače na svody (z 1 na 3) a napřímení toho stávajícího jediného.

Nyní mi dělá starost jiná věc. Ve dvou rozích jsou udělány svislé svody jako skryté za plechovým pásem. Ven je vystrčena jen zkušební svorka - viz druhý obrázek. Další dva svody jsou po fasádě.
Pak ale (před 4 roky) přišli polystyrenoví zateplovači na sousední dům, a jeden z těchto dvou skrytých svodů je nyní navíc schován pod fasádou, včetně té zkušební svorky. Pokud by to někdo chtěl rozpojit za účelem měření zemního odporu, musel by svod odpojit nahoře (viz třetí obrázek) anebo vydlabat kus fasády.

Chtěl  bych se z.e.p.t.a.t, jak velký je to problém?
A až jednou přijdou polystyrenáři i na ten druhý roh, mám tu zkušební svorku chránit vlastním tělem?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana