Proudový chránič na všechny zás. obvody v RD?

(1/3) > >>

Martin Vonka:
Slyšel jsem, že existuje nová norma, která přikazuje připojit všechny zásuvky v RD (nejenom koupelny a venkovní zás.) přes proudový chránič. Může mi někdo tuto informaci potvrdit?

Slávek Spring:
Poslední změna 2 k ČSN 33 2000-6-61 určuje všeobecně prostory kde je proudový chránič předepsán.Povi nnost u ostatních zásuvek v RD či jiném prostoru tam není určena.
Jinak ale,se všeobecně použití chrániče zvláště doporučuje u ostatních zásuvek,které jsou určeny pro používání osobami bez elektrotechnic ké kvalifikace,což v tomto příměru zahrnuje poměrnou většinu osob.

Jaroslav Jonáš:
Potvrdit Vaši informaci o této nové normě, která přikazuje připojit všechny zásuvky v RD přes proudový chránič, nemohu, neboť jsem se s takovouto normou dosud nesetkal. Pokud by se tato informace zakládala na pravdě, dotýkala by se nejširší elekrotechnick é veřejnosti a byla by i patřičně publikovaná. Pokud se vyskytne informace o nějaké "nové normě",  potom je rovněž nezbytné k tomu ihned zjistit označení a číslo normy. Jinak taková informace ztrácí na hodnotě i hodnověrnosti.

Jaroslav Hasala?:
Přikázáno to není, ale určitě bych to doporučil. V praxi je u RD obvykle přívod z elektroměrovéh o rozvaděče připojen do podružné rozvodnice přímo na proudový chránič 0,03A a dále najističe s jednotlivých okruhů. Dělá se to zejména z ekonomických důvodů. Problémy s nežádoucím vybavováním chrániče jsou u nových instalací vzácné.
Ale jistě je z provozních důvodů vhodnější rozdělení instalace na více chráničů.

Petr Becak?:
mam trochu obavy ze zapojeni proudoveho chranice na vsechny zasuvky v celem dome. Pred mesicem mi elektrikar nainstaloval stavebni rozvadec s proudovym chranicem a kdyz neco ohrivam na dvojspirale, tak mi to pri vypinani spotrebice vyhazuje chranic. Elektrikar rikal, ze je to normalni a ze se to u tep. spotrebicu tak deje. To znamena u el. kotle, bojleru, pracky, zehlicky atd. Pry se ma davat chranic pouze na nejnutnejsi okruhy v koupelne. Ma elektrikar pravdu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana