Jak určitě nedělat hromosvod?
PLV:
Já pořád nechápu, k čemu je nějaká antikorozní ochrana při přechodu beton země, beton vzduch a země vzduch, když je uzemění stejně v zemi, kde žádná ochrana není a pásek nebo tyč v té zemi zkorodují dříve než přechody.
Rozmahel Vladimír:
Právě ta přechodová místa jsou nejvíc namáhána rozdílem teplot, kondenzací vody, atd...a tím zde nejdříve dochází ke korozi.
Jiri Kutil:
, velice si cením tohoto portálu a diskusí zejména o blesku. Přečetl jsem knihu "Bojíte sa blesku" od Alberta Hlaváče. Taktéž jsem si nastudoval na netu, co se dalo o blesku. Zaujaly mě vaše odborné diskuse.
Mám konkrétní problém. Mám chatku 5x3 m. Chtěl jsem ji ochránit před bleskem. Chatka má jako krytinu hliníkový plech. Střecha je rovina s mírným náklonem. Na straně, která je blíže k zemi, jsem vyvedl tři svody z drátu 1cm hliník. Na dvou krajích střechy a uprostřed střechy. Tyto dráty jsem spojil s uzemněním, které jsem vyrobil ze tří tyčí zakopaných 1,5 m do země, jednoho ocelového sudu (sbírá vodu ze střechy) zapuštěného do země ze 2/3 a vše vzájemně propojené pozink. drátem. Takže chatka je podle mého ze strany střechy a jedné strany jakoby části faradayovy klece (střecha úplná klec, bok chatky oka ve vzdálenosti 2m). Ovšem nevím, zda je to ochrana dostatečná. Zda bych to neměl udělat i na protilehlé straně, nebo dokonce i na zbývajících dvou stranách, které však jsou štíhlé 3m, jelikož je chatka obdélníkového tvaru. Taktéž jsem tu četl, že je nutné to propojit se základy, pokud v nich bylo použito železo? Mně to připadá zbytečné, protože uzemnění je ve větší hloubce, než jsou základy chatky. Navíc v místě uzemnění je vlhká půda, jelikož tam mám svedenu vodu ze střechy. Uzemnění je od chatky vedeno ve vzdálenosti 2 m. Vycházím z toho, že blesk si hledá cestu nejmenšího odporu, tak mu zkrátka nabízím nakloněnou el. vodivou střechu a z ní tři dráty do uzemnění v mokré zemi. Jenže po přečtení všech příběhů tady i jinde začínám mít obavy, že by blesk mohl jít snad i suchou cestou přes zdi chatky? Pochopil jsem, že jediná 100% ochrana před bleskem je pouze faradayova klec, ale překlopit ze všech stran přes chatku ocelové pletivo, nebo ji pobít ze všech stran plechem nechci z estetických a praktických důvodů :-). (poklona) moc za odpovědi. Kárání za to, že jsem vše (včetně stavby chatky) dělal sám a bez odborníků si sice přečtu, ale bude v mém případě zbytečné, jelikož na tom nehodlám nic měnit a mám proto své důvody. (poklona) ještě jednou.
Jan Hájek:
Ta knížka je zajímavá, také jsem jí četl, ale jedná se o špatně přepsanou kopii Říhánkovy publikace z 50-let, všimněte si jak se odvolává na předpis ESČ 113, který v těch 80-letech už dávno neplatil.
Nenapsal jste jestli je do chatky zavlečen jiný potenciál, nebo jakým způsobem jsou všechny tyto , ,komponenty,, propojeny.
mrkněte se ještě na KníŠku 2.0, viz link dole.
Jiri Kutil:
Tak bleskovou ?? reakci jsem nečekal. Některá videa jsem si prošel. Snažím se to vztáhnout na svoji chatku. Do chatky je přivedena elektřina ze sousedního domu. Tento přívod je veden v zemi a je možno ho rozpojit v místě domu i před chatou. V chatce jsou tři světla a tři zásuvky. Když je bouřka, tak někdy ten přívod vytáhnu. Aby mi sem nepřišel blesk ze sousedního domu. Vím, jsem laik, tak to popisuji tak, že blesk personifikuji, i když rozumově vím, že se jedná pouze o pohyb volných elektornů a iontů :). Co jsem tu přečetl, tak je zapotřebí napojit na bleskové uzemnění i uzemnění elektrické? Jenže nebude se to bít, když to elektrické je uzemněno u sousedního domu? (cca 40 m daleko). Asi to za bouřky radši vytáhnu a odpojím se a mám klid. Nebo, že by blesk do chatky přišel přes ten kousek, který je před chatkou veden v zemi? Už asi jsem paranoidní.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana