Jak určitě nedělat hromosvod?
Radek Červený:
Vážení kolegové,
v době, kdy platila ta jmenovaná ESČ 113 jsme si všichni tykali, byli rovni a uměli devatero řemesel, aby nám potom zbyla ta desátá bída. Tenkrát se dělaly i hromosvody na dálku, revize ze flašku u stolu v hospodě atd. Zaplať pánbůh je tato doba pryč.
Dnes se dělá projekt na hromosvod i na zemnič, pokládku zemničů by měla dělat odborná firma, pokud má dlouhodobě fungovat, revizi napíše RT až po prohlédnutí a posouzení instalace, atd. Ostatně i já si dělám svoji profesi a rohlík si jdu koupit, aby ho pekař mohl upéct a nepeču si ho doma, auto dám do servisu na výměnu oleje, aby si automechanik vydělal a nechal mě provést opravu jeho hromosvodu, a zubní kaz si také asi doma neodvrtáme samy, co?
Tak proč chcete pořád v laické sekci diskutovat o tom, jak má laik provést hromosvod dle nové 62305? To ho chcete zabít? Nebo vás živí internetové poradenství? Zkrátka ten dělá to a ten zas ono, tak to respektujme, a uvědomte si, že pokud necháte dnes někoho vydělat, tak ten druhý bude mít zítra na to, aby nechal vydělat někoho dalšího. Jedině takto bude fungovat naše ekonomika, jinak se vrátíme akorát zpět do té )i(, ve které jsme 40 let byly.
Jiri Kutil:
Když jdu od holiče, už jsem musel několikrát opravovat zubatý střih doma strojkem. Kdysi jsem měl žigulíka, dělal jsem si tam všechno sám. Musel jsem s tím akorát jezdit na emise a STK. Na emisích mi technik tak seřídil karburátor, že mi to na první křižovatce zdechlo. Ještě to zdechlo mnohokrát, taky se zvýšila spotřeba. Musel jsem vzít šroubovák a nastavit zpátky bohatost směsi a volnoběžné otáčky tak, aby to normálně jezdilo. Elektrikář (vyučený s dlouhou praxí) u nás doma napojil jednu zásuvku v kuchyni tak, že dal fázi na zemnící žlutozenený vodič), matku to koplo, měl jsem 15 let, když jsem to po něm opravovil. Ještě za komunistů mi spadlo rádio z balkonu, posunula se rychlost motorku, takže místi hudby bylo jen basové žvýkání. Dal jsem to do opravny, rychlost sice zvýšili na původní hodnotu, ale vymontovali mi z magiče tehdy žádané japonské hlavy a dali teslácké. Od těch dob jsem si magnetofony opravoval sám. Když jsem si pořídil nové auto, řekl jsme si, že už budu všechno nechávat opravovat v servisech, že už mám nárok být pohodlný. Jenže když mi vyměnili brzdové destičky tak, že auto v zatáčkách příšerně zvonilo, protože je dali moc tlusté, takže brzdily permanentně a hlavně dřely o část, která byla zrezlá, musel jsem si to oklepat a psravit sám. Totéž z výfukem, kde zapomněli dát úchytku, která pak cinkala a jezdila po výfuku sem tam. Když mi měnili rozbité přední sklo, poškrábali mi na třech místech lak až na kov. Když jsem vletěl s autem do díry a roztáhl se mi ráfek jednoho kola, ve značkovém servisu mi říkali, že to už nepůjde rozklepat a musí mi dát nové kolo. Po vyzvednutí se mi nezdála barva, tak jsme zajel za znýmým taky mechanik, říká, to máš to staré kolo, to rozklepali a přestříkali. Zaplatil jsem za nové, nechal se nachytat, staré mi nedali. Když si sousedi nechali zedníkem obložit kuchyň a položit dlaždice a viděli, jak je to křivé a já neodborník si to děla sám a mám to rovné ( i když to trvalo 2x déle), tak už od těch dob prosí mě, a ne zedníka. Mám pokračovat dál? Jednu věc vím jistě, jediná ruka, na kterou se mohu spolehnosut, je ta, co mi roste od pravého ramene. A potom věřím jedině svému bráchovi, který mě nikdy neoje.. Úplně celý můj život je založen na tom, že ze mně odborníci systematicky vychovávají kutila. Kutila z donucení. Všechno zlé je na něco dobré. Na vaše stránky jsem zašel náhodou, když jsem se chtěl poradit, jak udělat hromosvod, aby byl v souladu se zákony fyziky. Když neporadíte, nevadí, pobiju budku plechem ze všech stran, bude faradayova klec a vy si tu budete dál psát, jak mi neporadit :-).
Milan Karvánek:
Jiří Kutile, máte odemě bod ;D, fakt jsem se dost nasmál, bezvadný životní příběh. Taky se tak občas u nás v republice cítím, ale přesto to dělám jako Radek Červený, odborné věci si nechávám děla od profesionálů. Když mě někdo podvede, nebo ojede, tak už k němu nikdy nejdu a také ho všude haním a varuji své známé. A pokud je to reklamovatelné tak ho prudím tak dlouho až zčerná vzteky nad vlastní blbostí. >:D Zkuste to taky tak, nic nekvalitním poskytovatelům služeb neodpustit a neslevit z požadované kvality! To je lepší relax než se učit 20 nových řemesel.
Jiri Kutil:
No, ono to někdy k s míchu je, někdy není. Úmyslně jsem nenapsal tu nejdůležitější věc, kterou mi udělali odborníci a která mi totálně zkomplikovala život. V roce 2001 jsem byl v jednom nejmenovaném očním středisku na laserové operaci. Měli mi odstranit krátkozrakost, jelikož jsem tehdy dost sportoval a potřeboval být bez brýlí. Jedno oko mi odoperoval doktor tak, že odlaseroval oblast na rohovce 2,5 mm mimo centrum. Jste tu všichni přes fyziku, a elektriku, tak určitě chápete i optiku. Prostě mi vyrobili další ohnisko, na kterém se láme světlo, takže jsem od té doby viděl na to oko dvojitě. Lékař se vymlouval, že prý mám špatné hojení. Zašel jsem jinam a tam mi řekli pane, to máte decentraci (posun) ablační zony. Ptám se, ja to vzniklo? Asi vám to špatně zaměřil, nebo laser chyboval, nebo jste cuknul okem a pulsy šly mimo. Oko nemám dodnes dobré, byl jsem s ním 4x na dalších reoperacích, lékař (jiný a jinde) nemůže najít vhodný profil, není na to program, aberace zůstávají. Oko prakticky nepoužívám. To jsou ti odborníci. Když mu vysvětluji, co by měl udělat, tak mě nechápe, není technický typ, spíše humanitně zaměřený. Nemá na to buňky, ale dělá to. Omlouvám se, je to mimo téma, ale když mě vaše příspěvky k tomu přímo vyzývaly, abych to napsal. Nestěžuji si, jsou lidi, kterým "odborníci" vyměnili zdravou ledvinu za nemocnou a vyoperovali ji. Už nejsou mezi námi. Já mám malý problém, jenom nevidím na jendo oko. S tím se žít dá. Žižka i s jedním okem ještě vyhrával bitvy a války. Já se taky nevzdávám.
Jaroslav Hasala:
To Kutil :
Vzhledem k velikosti objektu, který chcete chránit a také kvůli vašim obavám o bezpečnost (které považuji za přehnané, ale to je vaše věc), by pro vás byl asi nejvhodnější oddálený hromosvod.
Je to nejbezpečnější způsob ochrany před bleskem, používá se například u muničních skladů.
Budete tedy muset vybudovat nějakou konstrukci kolem objektu (stožáry).
Konkrétní řešení záleží na místních podmínkách, ale měl by si s tím poradit každý projektant elektro.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana