Proč se mi u spotřebiče třídy II. objevuje síťové napětí proti kostře?
Jura Krikl:
Přepněte měřak na odpor a změřte skličidlo vuči kolikum šnury od vrtačky. Tak zjistite připadnou poruchu.
Fuk Tomáš:
Citace: jordan 20.04.2008, 21:17
Vrtačka ležela na koberci.
Při stejném měření v jiné bytové jednotce jsem naměřil 50V.
Neměl ten koberec antistatickou úpravu? Tím by se to vysvětlilo.
Martin Kys:
Citace: jordan 20.04.2008, 20:58
Proč se mi při měření digitálním voltmetrem mezi fázovou zdířkou zásuvky a kovovou části vrtačky (sklíčidla) objevilo napětí 230V?
Zásuvka je zapojena třemi vodiči.
na takové experimenty je nejlepší starý dobrý avomet
Jana Nová:
A co takhle odrušovací kondenzátory ? Bývají spojeny s kovovými částmi
uvnitř,i když není použit ochranný vodič. Při kapacitě řádově nF s vhodným digitálem to bude teoreticky 115V,pokud budou oba kondenzátory stejné
a digitál bude mít velikou vstupní impedanci.
Jiří Schwarz:
to Jana Nová
vaše teorie platí za předpokladu, že bude odrušovací prvek spojen s oběma pracovními vodiči, "zemnicí" vývod odrušovacího prvku bude spojen s neživou vodivou částí,... a bude zapnutý spínač
1) nevíme některé detaily z konstrukce vrtačky
2) nevíme jak je odrušovací prvek "uzemněn", často to je tak, že i když se prorazí na kostru motoru, nedostane se toto napětí na sklíčidlo a další přístupné neživě vodivé části
3) autor experimentu nepíše nic o tom, jestli byla vrtačka zapnutá, nevíme, jestli spínač spíná oba pracovní vodiče
4) a také autor experimentu nepíše nic o tom, zda je rozdíl a jaký když připojí vrtačku do zásuvky "obráceně" (pro příslušníky Policie upřesňuji - obráceně je myšleno tak, že se vidlice otočí o 180 stupňů kolem osy tak, aby kolík, který byl původně v levé dutince byl zasunut v pravé a naopak, určitě jsem nemyslel pod výrazem připojit obráceně, že ji narvu do zásuvky koncem, kde je vrták
Takže kolego Jordane, jestli máte multimetr, který umí měřit střídavý proud, připojte vrtačku, vezměte multimetr, připojte jeden kabel na ochranný kolík v zásuvce, druhým se dotkněte té části vrtačky, kde jste měřil napětí. Co naměříte při zapnuté a co při vypnuté vrtačce? Pak připojte vrtačku obráceně a pokus opakujte.
Jestli se vám objeví hodnota proudu, blížící se 0,5mA, je to na důkladnější kontrolu, pokud by snad hodnota byla vyšší než 0,5mA, je to moc u zařízení drženého v ruce a je to na opravu.
P.S. pokud na konci experimentu nejste majitelem multimetru, ale ohořelého vraku, asi byl proud mnohonásobně vyšší, protože ve vrtačce byla vážnější závada....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana