Proč se mi u spotřebiče třídy II. objevuje síťové napětí proti kostře?
jordan:
Proč se mi při měření digitálním voltmetrem mezi fázovou zdířkou zásuvky a kovovou části vrtačky (sklíčidla) objevilo napětí 230V?
Zásuvka je zapojena třemi vodiči.
Jura Krikl:
Zasuvka nebo zastrčka je zapojena 3mi vodiči?
Předpokladam že jste vrtačku neměl v zasuvce zapojenou, položenou na nějakým železným ponku, pak by to bylo možne.
Popište více měření, ktere jste provedl. Z toho co jste napsal, nejde moc rozluštit.
jordan:
Jedná se o značkovou vrtačku Bosch. Vrtačka byla při měření připojena do zásuvky. Vidlice odpovídá předmětu II třídy (zalitá, dva kolíky). Vrtačka ležela na koberci.
Při stejném měření v jiné bytové jednotce jsem naměřil 50V.
Fuk Tomáš:
Citace: jordan 20.04.2008, 20:58
Při měření digitálním voltmetrem mezi fázovou zdířkou zásuvky a kovovou části vrtačky (sklíčidlo) se mi objevilo napětí 220V ?
Zásuvka je zapojena třemi vodiči.
A to se chlubíte, nebo si stěžujete?
Při uvedeném měření můžete naměřit cokoli mezi 0 a 230 (předpokládám, že ten voltmetr má vstupní odpor cca 10 Mohm).
Václav 3:
Měření digitálním voltmetrem může být zatíženo mnoha chybami, hlavně kapacitním proudem, protože měřící přístroj má velký vstupní odpor. Levné typy nemívají uvnitř plastového krytu stínění, takže záleží, který vodič dáte na fázi a který na střední vodič - nulák a hodnota na displeji se dost podstatně mění.
Jak napsal kolega Jura Krikl, napsal jste málo informací. Zapojení zásuvky ve zdi nemá na bezpečnost vrtačky vliv, pokud je skutečně v dvojité izolaci a někdo tam z neznalosti nepřipojil třípramenný přívod - což jak píšete se nestalo. Chyba může být tedy v měřáku, zkuste otočit vidlici v zásuvce a zopakovat měření. Zkuste též v zapnutém stavu vrtačky, pokud najdete něco kovového, co se netočí s vyjímkou šroubů, ty budou samořezy v plastu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana