Má CYKY 3Cx4 vliv na HIFI?
Miloslav Dunda:
Dnes jsem byl na kontrolním dnu a zákazník požaduje zásuvku pro HIFI soupravu připojit kabelem CYKY 3x4 z prvního rozvaděče. S tím, že je to potom úplně jiný zvuk. Nic proti tomu, ale je to možné, že by průřez přívodního vodiče ovlivňoval kvalitu HIFI soupravy, když ji stejně potom připojí do zásuvky s flexo šňůrou 3x nebo 2x asi 1mm?
Otakar Dosbaba:
Pokud by zdroj v zesilovači byl ideálně tvrdý, vedení od samé desky koncových tranzistorů po svorky reproduktoru (tj. i s ideálními výhybkami) s nulovou impedancí, pak by se o vlivu dalo hovořit - ovšem pochybuji, že slyšitelném. Protože ale běžný, byť i značně drahý kvalitní zesilovač i reproduktorové vedení ony parametry zdaleka nedosahuje, příkon domácí sestavy se pohybuje v řádu max. několika málo stovek W, pak si troufnu tvrdit, že jde u domácího Hi-Fi především o psychakustický efekt. Jiný případ však nastává u velkých ozvučovacích soustav, kdy poddimenzované dlouhé přívodní vedení vlivem značného impulsního odběru zdrojů značně vybuzených koncových zesilovačů již vykazuje takový úbytek napětí, jenž nejsou schopny filtrační kondenzátory pokrýt. Pak holt klesá rámus, kopák nemá již takovou sílu, indikátory limitace blikají dříve, zkreslení se zvyšuje a žárovky pohasínají.... ;)
Doufám, že zákazník, který si prosadil ten 3Cx4, pak připojí své reprosoustavy tenkou dvojlinkou 2x0,5 mm2 z OBI, protože se do těch výstupních 3,5mm jacků tlustější kabel nevleze. :) ... Asi ne, ale už jsem podobnému případu fakt byl svědkem.
Milan Karvánek:
Těžko říct, já ten rozdíl tedy rozhodně nerozeznám ;D K dyž jsem kdysi pořídil kvalitní zesilovač, bedny, pojení na 5+1 zvuk z DVD atd. tak jsem se snažil na netu nastudovat maximum informací, abych neinvestoval zbytečně a zároveň kvalitu ošidil co nejméně. o:-) Po týdnu pročítání naprosto iracionálních úvah netechniků ortodoxních HI-FIstů jsem došel k závěru, že jejich úvahy jsou čistě subjektivní neměřitelné a technicky nezdůvodniteln é pocity.
Samozřejmě třeba dostatečná dimenze propojovacích kabelů, či reproduktorové dvojlinky je důležitá, kvalitní konektory , profesionálně pájené, také, ale to ostatní pokládám spíš za folklór.
P.S. na netu se nabízí i speciální (snad pozlacené) tavné pojistky jako náhrada jističů, které prý převádí chutnější a výživnější napětí a proud pro přístroje pravověrných HI-FIstů. (eek)
Václav 3:
Dělal jsem dlouhá léta v divadle, kde bylo audiotechniky na tehdejší dobu habaděj, a neměli jsme ani tam přívod ke zvukařině 3Cx4, byť jsme tam kvůli brumům už tehdá (před 30 léty) měli rozvody TN-S. HiFi je kapitola sama pro sebe, někteří to přehánějí, protože nevědí co s penězi a pak se mohou svým kamarádům chlubit nějakým technickým nesmyslem. Za týden přijde další a chce totéž.
Martin Kys:
Asi by bylo vhodné dotyčnému audiofilovi propočítat úbytky pro daný typ reciveru a navrhnout, aby investoval spíše do přepětovek a sítových filtrů.
Jinak jsem se jen pro zajímavost mrknul na vlajkovou lod yamahy http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/pdfs/moreinfo/rxv3800.pdf a je dost zajímavé, že max příkon není uveden. Je tam jenom stand-by 00nic a zadní fotka je oříznutá aby sítovou část nebylo vidět. Zřejmě je to tajná informace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana