Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?
Václav 3:
Podle ČSN EN 60446 ed.2 je barevné značení L1 = černá, L2 = hnědá a L3 = šedá. Tato norma platí asi měsíc, pokud vím do té doby to norma výslovně neřešila (od dob barevného značení fází černá, červená, modrá) , takže bylo na úvaze nebo zvyklosti elektrikáře, jestli dá L1 hnědou a doměří od ní L2 a L3, nebo dá hnědou jako L2 a doměří L1 a L3. Nyní je to určeno jednoznačně, navíc není třeba nic měřit. Lze ovšem namítnout, že normy jsou doporučením a nejsou závazné, s tím se ale nedá nic dělat, jen věřit, že kolegové budou tuto normu znát a respektovat a všem to zjednoduší práci.
Milan Karvánek:
Citace: Václav 3 15.04.2008, 20:39
Podle ČSN EN 60446 ed.2 je barevné značení L1 = černá, L2 = hnědá a L3 = šedá. Tato norma platí asi měsíc, pokud vím do té doby to norma výslovně neřešila (od dob barevného značení fází černá, červená, modrá) ,
Ta norma mi zatím unikla, ale tato informace mě opravdu potěšila (dance) ČSN to řeší tak, jak jsem zvyklý zapojovat :)
Otakar Dosbaba:
Mě taky. Je to po zavedení šedé barvy nejlogičtější řešení. Se skřípajícími zuby jsem se sice poslední dobou nechal ovlivnit požadavky místního distributora, který ve svých připojovacích podmínkách uvádí pro L1 barvu hnědou, ale velmi rád se zas k původní filozofii vrátím. I když, bohužel, je to jen doporučení a tak se jistě najde mnoho zastánců hnědé L1.
Zdenek Hejčl:
Hmmm staré značení vodičů černá, červená, modrá....
ČEZ vyžaduje hnědou a dojde konečně ke sjednocení a všude?
Ta první fáze bude asi opravdu černá z historického hlediska. o:-)
Štefan Beláň:
Musím přiznat, že mám v krvi a jsem zastáncem označení fáze 1 hnědou poznávací barvou. 8)
Dobře si pamatuji začátky nového značení. Kabely se začaly krátký čas vyrábět s hnědým vodičem uprostřed. Pak na základě sjednocení bylo striktně, a podle mne i logicky, zavedeno označení fáze 1 hnědou barvou a všechny kabely (i v zahraničí) se vyráběly a vyrábějí s hnědým vodičem na kraji. :)
Některé rozvodné závody si tvrdošíjně ponechaly hnědý vodiče uprostřed a tím začaly nesmyslné zapojovací problémy (křížení vodičů) u distribučních rozvodů. >:(
Výroba 5tivodičových kabelů opět respektuje hnědý vodič jako L1. (dance)
Proto naprosto nechápu, jak po tolika letech, může vyjít norma ČSN EN 60446 ed. 2 s doporučením označit hnědou barvou fázi L2. (doh)
P.S. Pokud bude v celém rozvodu 3barevné označení fázových vodičů, je to naprosto jedno, který vodiče bude v pořadí jako první. Důležité je, aby nedocházelo k tomu, s čím se často setkávám, že se v hlavních rozvodech spojují vodiče s rozdílným barevným označením. (!) (plc)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana