Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?
Otakar Dosbaba:
Opět škoda, že se při evropském sjednocování barev vodičů před zmiňovanými 35lety se rovnou nezavedl systém současný. Důvod byl zřejmě ten, že se šedou barvou dosud označoval vodič N a tak by po změně byl touto barvou najednou označen vodič fázový. A to by jistě přineslo nemálo kolizí. Nicméně, kdyby v duchu myšlenky, že se ten šedý vodič jako fázový stejně časem bude používat, dodrželo trvale zdánlivě nelogické řešení s hnědou žílou uprostřed a hnědá tak vydržela býti L2, pak měl dnešní logičtější systém s černou L1 bezproblémový vstup do povědomí. Při pohledu na příčný řez 4B kabelem je celkem jednoduché stanovit pořadí. PEN dole, proti němu nahoře hnědá L2, vlevo L1, naproti vpravo L3, těžko to splést. Takže nevím nakonec, co se zavedením hnědé L1 tehdy vlastně ulehčilo, stejně se L2 a 3 musely přinejmenším stejným způsobem také identifikovat. A tak dle mého soudu zbytečně tento systém přešel do krve značné části elektrotechnik ů, kteří budou protipólem a příčinou nekompatibilit y s druhou skupinou, vyznávající filozofii celosvětově používaného způsobu označování číslic barevnými kódy, odvozenými dle vlnové délky světelného záření: 0=černá, 1=hnědá, 2=červená, 3=oranžová, 4=žlutá, 5=zelená, 6=modrá, 7=fialová, 8=šedá, 9=bílá. Nyní na to bude tedy nemálo elektrikářů remcat, jenže za 10 let pozice černé barvy na L1 bude pro drtivou většinu tou nejlogičtější samozřejmostí. Vzpomeňme si jen na dnešní problémy se 4p/5p zásuvkami.
Trochu mimo, když jsme u těch kabelů - spíše jsem naopak nepochopil někdejší myšlení výrobce plochých 3A kabelů, proč umístili zpočátku hnědý vodič uprostřed. Snad aby se montážníci zbytečně nenudili?
Štefan Beláň:
Citace: Otakar Dosbaba 16.04.2008, 09:15
Při pohledu na příčný řez 4B kabelem je celkem jednoduché stanovit pořadí. PEN dole, proti němu nahoře hnědá L2, vlevo L1, naproti vpravo L3, těžko to splést. Takže nevím nakonec, co se zavedením hnědé L1 tehdy vlastně ulehčilo,...?
To je právě ta chyba kolego Dosbabo. Záleží na tom, z jakého konce se koukáte na kabel. Na jednom konci je vlevo a na druhém vpravo. (doh)
Proto byl hnědý vodič na kraji (L1), aby se to nemohlo plést! (!)
Jura Krikl:
Pro mne a vice monterů na moravě zustane L1 v barvě hněde. Jak jsem zjistil, v čechach se bere černa, a tady u nas hněda. Je to zvlaštní, ale je to tak. :'(
Hněda ještě z dob absence šede v barvách vodiču, byla brana jako barva ostre faze ve vypinačích (zapojení ř6 a pod) a i funkci faze č. 1, aby se nemuselo laborovat, ktera z těch černych to muže byt. ( I když se použivalo tzv. černa od hněde a černa od zelene, kdy byly uvažovany barvy sousedících vodiču). Bylo to prakticke a jednoznačne. Proto se mi taky černa jako L1 nelíbí. (zle)
(dance) Ovšem na funkci to nema vliv a to ani na funkci živočicháře (dance)
Petr Doležal:
Já su taky z Moravy. Bod.
A když je černá L1, to jest jaksi upřednostněná barva, proč je v kabelu 2O a 3J použito hnědé (tabulka Prakab) ? Aby se snad spotřebovalo hnědé PVC, které zůstalo z výroby 3f kabelů ?
Radek Kroutil:
Nechci rejpat do Brňáků, ale tam se vždy používala jako L1 hnědá. Jinak co jsem dělal pro PRE, ČEZ (bývalí StČE, SČE), tak tam byla L1 vždy černá vedle z/ž. Hnědá byla L2. Teď v pětižilovém provedení se tady používá jako L3 černá mezi z/ž a modrým, pokud není šedý vodič. Pánové Brňáci, bez urážky a napadání... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana