Jak spínat cirkulační čerpadlo TUV vstupem do koupelny?
Jaroslav Hasala:
Podle mého soudu to zbytečně komplikujete. Cikulační čerpadlo má příkon pár Wattů, spotřeba je zanedbatelná. Nemá tedy podle mě větší význam navrhovat nějaké řešení s ohledem na spotřebu. Tomu také odpovídá výkon, obvykle trvá několik minut, než je teplá voda k dispozici.
Dá se to vyřešit velmi jednoduše.
Čerpadlo se připojí ze zásuvky 230V, přes spínací hodiny, které se strkají do zásuvky 230V. Raději tedy digitální, s týdením programem, než mechanické. Na spínacích hodinách se nastaví třeba tříminutový chod v půlhodinových intervalech (nutno odzkoušet), v době kdy je přepokládano, že bude voda zapotřebí (v pracovní dny ráno a večer, přes víkendy celý den).
Pokud je zapotřebí čerpadlo vypnout (dovolená), tak se prostě jen vytáhne ze zásuvky.
Peter Krakl:
Nápad tazatele vidím asi jako nejlepší řešení- pohybové čidlo a blokování čidla časovím spínačem nastaveným na dobu než vychladne voda v potrubí pod přijatelnou mez. Nejde přece vůbec o príkon čerpadla, ale tepelné
ztráty v potrubí (my je momentálně neznáme ale náklady na teplou vodu jsou značné) a dále předpokládejme že TUV bude zapotřebí v každou denní hodinu. Tazatel se nezmiňuje o kohoutku v kuchyni který je na okruhu TUV určitě napojen :)
Lumír8:
:)Vážení odborníci,
(poklona) za všechny odpovědi a za váš čas věnovaný mému dotazu.
Z Vašich návrhů mi vyplývá, že pohybový spínač přímo blokovat pomocí relé SMRT nelze.Nejspíše budu muset před pohyb.spínač zapojit relé(kontakty v klidu zapnuto) ovládané časovým spínačem SMRT v režimu "Zpožděný návrat na sestupnou hranu" nastaveným na cca 30minut (doba ochladnutí vody v přívodním potrubí). Pak to pojede, ale nechtěl jsem již kupovat další součástky. Pokud mi doporučíte nějaké maličké relé(ovládání 220V, spínaný proud stačí 1A)pro tento účel budu jenom rád. Nejsem elektrikář, jen kutil.
Ještě jednou (poklona) za za váš čas věnovaný mému nápadu.
Lumír
Teď jednotlivě:
pan Jura Krikl:
Pohybový spínač mám umístěný u vstupu do koupelny ne do kotelny a je samostatný, nesouvisí s EZS. Pomocné relé asi budu muset použít. Kdyby tak šlo ten triak v SMRTi nějak přepojit a by nespínal, ale vypínal.
pan Fuk Tomáš:
Mým záměrem je, aby pomocí cirkulačního potrubí byla přivedena teplá voda k umývadlu vždy po vstupu do koupelny a nemusela se zbytečně a draho odpouštět ochladlá voda do kanálu.
pan Klemon:
Ovládání čerpadla pomocí vypínače osvětlení se mi nehodí, protože koupelna je velká s velikým oknem a přes den není třeba svítit.
pan Miroš:
Pokles tlaku v potrubí neřeší můj návrh. Stejně bych musel odpustit ochladlou TUV do kanálu. Sice by to trvalo katší dobu, ale proč.
pan Rozmahel:
Dlouho jsem nad Vaším návrhem přemýšlel. Měl by to vyřešit. Ale pohybové čidlo je před SMRT a po nastaveném čase(15sec) vypne a je li v koupelně pohyb, znova sepne a čerpadlo zas zbytečně poběží. Možná uvažuju špatně, nejsem odborník.
pan Hasala:
Máte naprostou pravdu, že jde o zanedbatelné částky za provoz čerpadla. Ale proč má něco běžet, když to není potřeba.
pan Peter Krakl:
Pane Krakl, (poklona) . Vy jste můj návrh popsal srozumitelněji než já.
Jěště jednou vám (poklona) za čas věnovaný mému nápadu.
Lumír
Miroš Jan:
TO : Krikl, a Krakl.
Tlak vody v systému je cca 1atm. Po otevření kohoutku klesne na cca 0,8 atm.
Snímač tlaku má přepínací kontakty, s nastavením po 0,1 atm. Nastavím spodní spínací hranici, a vrchní vypínací hranici, a jeto. ;)
Marek Zeman:
Řešení pana Miroše doplněné o časové relé (zpožděný odpad) by mohlo fungovat jako některé plynové kotle v režimu "eko". Krátkým spuštěním teplé vody by se sepnulo čerpadlo cirkulace a běželo by po dobu nutnou k dopravě ohřáté vody. Jediné úskalí by mohl být proměnlivý tlak vody, např. při malé domácí vodárně a odběru studené vody třeba na zahradě.
V této diskuzi vidím hledání vhodného kompromisu mezi provozními náklady a komfortem. Jako nejméně energeticky náročné bych viděl řešení s časovým spínačem (jako je schodišťový automat) a tlačítkem před dveřmi do koupelny. Pak by se TUV "protáčela" jen při její potřebě a klidový odběr použitého elektrického zařízení by byl minimální nebo nulový.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana