Zatížitelnost vodiče na vyšší frekvence

<< < (2/5) > >>

dolac:
Ďakujem za pomoc, ale dlhšie som nebol tu na fóre. Nakoľko som nenašiel seriózný návod, urobil som si svoj výpočet. Kábel je hliníkový nie Cu.  Hĺbku vniku v m som určil zo vzťahu: delta=1/(sqrt(pi*f*mi/ro))
mi=permeabilita hliníka
ro=merný odpor hliníka
f=frekvencia
Hlbka vniku na 50Hz u Al je podľa tohto vzťahu 12,8mm. (u medi trochu menej). Na 10 harm. cca 4mm. Na 50harm. cca 1,8mm. Trochu som si to zjednodušil a z hlbky vniku som si určil efektívny prierez a z neho odpor. Vyšli mi trochu nižšie hodnoty. (Na 10harm. iba 1,4 násobok DC odporu.

anonymní_anonym:
Citace: dolac  04.08.2008, 22:41

Ďakujem za pomoc, ale dlhšie som nebol tu na fóre. Nakoľko som nenašiel seriózný návod, urobil som si svoj výpočet. Kábel je hliníkový nie Cu.  Hĺbku vniku v m som určil zo vzťahu: delta=1/(sqrt(pi*f*mi/ro))
mi=permeabilita hliníka
ro=merný odpor hliníka
f=frekvencia
Hlbka vniku na 50Hz u Al je podľa tohto vzťahu 12,8mm. (u medi trochu menej). Na 10 harm. cca 4mm. Na 50harm. cca 1,8mm. Trochu som si to zjednodušil a z hlbky vniku som si určil efektívny prierez a z neho odpor. Vyšli mi trochu nižšie hodnoty. (Na 10harm. iba 1,4 násobok DC odporu.

Pro Al (já mám v tabulkách měrný odpor 2,828*10-8) mi vychází ta moje tabulka
0   1,00 (tj. stejnosměrný proud)
1   1,26 (tj. 50 Hz - hloubka vniku 11,97 mm)
2   1,37
3   1,46
4   1,54
5   1,61
6   1,67
7   1,73
8   1,79
9   1,84
10  1,89 (tj. 500 Hz, hloubka vniku 3,79 mm)
50  3,20 (tj. 2500 Hz, hloubka vniku 1,69 mm)

Miroslav Revús:
V prípade skutočnej inštalácie alebo vedenia je jednoduchšie zmerať jednotlivé harmonické prúdy priamo analyzátorom harmonických (analyzátorom kvality siete). Sú firmy, ktoré to bežne robia.
V prípade riešenia teoretickej úlohy považujte tento príspevok za bezpredmetný

anonymní_anonym:
Citace: Miroslav Revús  05.08.2008, 10:51

V prípade skutočnej inštalácie alebo vedenia je jednoduchšie zmerať jednotlivé harmonické prúdy priamo analyzátorom harmonických (analyzátorom kvality siete). Sú firmy, ktoré to bežne robia.
V prípade riešenia teoretickej úlohy považujte tento príspevok za bezpredmetný

To jste poněkud mimo - tazatel proudy zřejmě zná, ale potřebuje zjistit ztrátový výkon v kabelu.
Ještě by taky mohl změřit výkon dodávaný do kabelu, a výkon odebíraný z kabelu, a spočítat rozdíl.

Miroslav Revús:
Ak je to skutočná situácia, tak je najrýchlejšie riešenie riadiť sa dovoleným zaťažením kábla. Prúdy 1. harmonickej sú vlastne menovité, tie potrebujem preniesť. A ten zbytok sa dá vypočítať nasledovne.

Icelkovy=SQRT(I21+I22+...I2n)

SQRT je druhá odmocnina

Príklad:

I1=100A
I5=52A

Icelkovy=SQRT(1002+522)
Icelkovy=112,7A

Vzhľadom ku skinefektu nie je tento výpočet úplne presný, ale na bežné použitie je viac než postačujúci.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana