Zatížitelnost vodiče na vyšší frekvence
dolac:
Citace: Miroslav Revús 05.08.2008, 10:51
V prípade skutočnej inštalácie alebo vedenia je jednoduchšie zmerať jednotlivé harmonické prúdy priamo analyzátorom harmonických (analyzátorom kvality siete). Sú firmy, ktoré to bežne robia.
Stalo sa, ja to robím takmer denne.
Citace: Miroslav Revús 05.08.2008, 10:51
V prípade riešenia teoretickej úlohy považujte tento príspevok za bezpredmetný
Neriešil som teoretickú úlohu, ale konkrétny prípad, ktorý som už však uzavrel.
Vďaka anonymovi, myslím že to už za mňa vysvetlil a presne vystihol to čo som potreboval. Trochu iné výsledky mi vyšli asi aj kvôli tomu, že ja som pri výpočte hĺbky vniku uvažoval aj tepelnú závislosť merného odporu, nakoľko kábel mal teplotu asi 45 až 50 stupňov. Tabuľkové hodnoty sú väčšinou uvedené pri 20st.
V tomto konkrétnom prípade, aj keď sa mi na prvý pohľad zdali harmonické dosť vysoké, nevyšiel mi prírastok k stratám v dôsledku skin efektu veľmi vysoký, takže nebudem robiť už nový prepočet. V budúcnosti určite niektoré, tu uvedené vzťahy využijem.
dolac:
To anonym: Nedalo mi to, a musel som si v exceli preveriť výsledok vášho integrálu.
Chyba v mojom veľmi zjednodušenom postupe sa pohybuje od 13% pri 50. harm do nejakých 30 až 35% pri nízkych harm. Zásadne, sa situácia teda nezmenila, takže sa tým už nebudem zaberať. Vyzerá to teda , že váš návod je správny. Ešte raz ďakujem.
anonymní_anonym:
Není zač, rádo se stalo.
Miroslav Revús:
len malá otázka, vodič 240 mm2 jelanovaný. počítal ste skin efekt pre každé vlákno vodiča alebo zjednodušene pre plný vodič 240mm2 ?
anonymní_anonym:
Citace: Miroslav Revús 07.08.2008, 07:36
len malá otázka, vodič 240 mm2 jelanovaný. počítal ste skin efekt pre každé vlákno vodiča alebo zjednodušene pre plný vodič 240mm2 ?
Nemusí být nutně lanovaný. Např. kabel NA2XY, NA2X2Y se dělá v provedení 4x240SE (jádro Al sektorové plné) viz katalog http://www.kabloelektro.cz/CZ/katalog_energ/NA2X2Y.pdf .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana